Sagan om Maharajah, del 3

Dags att börja skolan

| 2015-04-14 15:20

Här fortsätter sagan om Maharajah som i historien, precis har kommit tillbaka till Menhammar från USA. Nu är det nämligen dags för skolan och påbörja den långa vägen som tog honom hela vägen fram till Prix d´Ameriquesegern!

Ettåringarna från USA mellanlandade på betet vid rakbanan innan skolan började. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Ettåringarna från USA mellanlandade på betet vid rakbanan innan skolan började. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Efter den långa betessäsongen i Kentucky, det som ofta kallas "Hästarnas paradis", återvände de femton ettåriga travhingstarna i augusti 2006 till Menhammar. En av dem var Maharajah. Som den coola killen han var redan då, klarade han den långa resan hem på ett väldigt bra sätt.

Nu var det dags att börja i skolan som för en travhäst innebär inkörning. Men innan dess, fick ettåringarna från USA ett par veckor på sig att hämta sig efter den långa resan och acklimatisera sig i sitt hemland.

Chili Khans första hingst

Under de här veckorna gick gruppen på bete vid rakbanan på Yttersta. En av dom som kom ihåg det är Ulrika Wällstedt, eller "Ullis" som hon oftast kallas. Idag är hon egen proffstränare men jobbade vid den här tiden som hästskötare hos Stefan.
Även om det nu är nästan tio år sedan, så minns hon väldgit väl gruppen som kom från USA, och speciellt en häst, Maharajah!
Hon berättar;

-Jag skötte Chili Khan när hon stod hos Stefan som tävlingshäst. Hon var väldigt speciell, lite av en enmanshäst och som jag gillade jättemycket. När hon gick till aveln hade jag förstås full koll på hennes avkommor. Jag följde varje föl och när hon efter två stoföl fick en hingst, som dessutom var efter Viking Kronos, ja det var ju förstås väldigt intressant, berättar "Ullis".

Full fart i unghästflocken där unghingstarna mäter sina krafter, vem blir kung? Foto; A.Lindblom/Travkompaniet 

Full fart i unghästflocken där unghingstarna mäter sina krafter, vem blir kung? Foto; A.Lindblom/Travkompaniet 

Kan bli hur bra som helst

- Jag minns mycket väl "Marre" som föl. Han var väldigt fin och hade en mäktig utstrålning från början. När USA-gänget kom tillbaka till Sverige igen gick de i beteshagen vid rakbanan där vi körde hela dagarna. Varje gång vi körde förbi där och såg ettåringarna så skrek Stefan;
"Kolla Ullis, kolla Chilis föl vilken häst, vilken kanon! Han kommer att bli hur bra som helst", minns Ullis och fortsätter.
- Och så var det verkligen, "Marre" hade en hållning man nästan aldrig ser hos en så pass ung häst. Han höll alltid huvudet högt och liksom lyste upp hela flocken. Under alla år jag jobbade på Yttersta och såg ettåringar i hagarna så är han den som jag kommer ihåg allra tydligast. Han hade en sådan otrolig utstrålning och såg så mäktig ut så det kommer jag aldrig att glömma, avslutar Ullis.

Ny flytt

Ett par veckor efter hemkomsten till Sverige var det dags för en ny flytt för Maharajah och hans kompisar. Nu var det dock inte någon lång resa det handlade om, faktiskt ingen reda alls utan en knappt hundra meter lång promenad till Ytterstas unghästavdelning.
Någon vecka före dess hade föregående kull unghästar, som nu var två år, flyttat upp till tävlingsstallet för att ge plats åt småttingarna. Bland dem fanns också en häst som för alltid skulle skriva in sig i travhistorien, det undersköna svarta stoet, Lie Detector!

Innan den nya kullen flyttade in, tvättades och rengjordes hela unghästanläggningen så att allt skulle vara rent och fräscht för nykomlingarna.

Minna, som här tjänstgör som svänghjälp, var med när Maharajah kördes in. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Minna, som här tjänstgör som svänghjälp, var med när Maharajah kördes in. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Nya kamrater

Så flyttade alla ettåringar in i unghästavdelningen, USA-gruppen, de som varit kvar i Sverige och de som kom från andra uppfödare. Totalt var det runt tjugo unghingstar som nu skulle hitta sin plats i flocken. De första dagarna var det därför full aktivitet bland hingstarna som brottades, hoppade, sprang, skuttade, slogs och på olika sätt mätte sina krafter mot varandra. 
Precis som många av våra tvåbenta småpojkar!

I unghästavdelningen går alla hästar ute dygnet runt, hingstar för sig och ston för sig. I anslutning till hagarna finns en rejäl ligghall där hästarna kan gå in och söka skydd mot väder och vind, även om de mycket sällan gör det. Eftersom de hela tiden vistas ute, får de en härligt tjock vinterpäls som håller dem varma. Dessutom har de fri tillgång till ströfoder vilket också gör att de inte fryser.

Maharajah var en av dem som snabbt hittade sin plats i flocken och såg ut att trivas väldigt bra i sitt nya hem och framförallt, att börja skolan.

Ett riktigt A-barn

Unghästavdelningen har också sin egen personal som uteslutande ägnar sig åt Ytterstas yngsta hästar. Här jobbar de först med att köra in och skola de nyinkomna ettåringarna. Sedan gäller det att forma och ge dem en riktigt bra grund innan det är dags att lämna över de då tvååriga hästarna upp till tävlingsstallet. 
En som då jobbade med unghästarna, och som fortfarande gör det, är Minna Westerlund, och hon kommer tydligt ihåg Maharajah;

- Ja "Marre" var ett riktigt A-barn från det han kom tills dess att han flyttade upp till tävlingsstallet. Under det år vi hade honom så gjorde han aldrig ett enda misstag, var aldrig någonsin dum, var alltid samarbetsvillig och missade aldrig ett träningspass. Han var otroligt snäll och fin att köra in och gjorde alltid allt vi begärde. Det enda som man kan anmärka på var att han ibland hade lite svårt att hitta tekniken i travet. Han var utrustad med skalpers på bakhovarna så att han inte skulle slå sig.
Han visade från allra första början att han var väldigt villig att lära och hade sannerligen den rätta inställningen så tekniken jag den lärde han sig ju också! Han var och fortsatte vara ett riktigt A-barn, avslutar Minna.

Maharajah, här två år gammal, med en rejäl vinterpäls och kanske är det svårt att här ana att det här är en blivande världsstjärna! Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah, här två år gammal, med en rejäl vinterpäls och kanske är det svårt att här ana att det här är en blivande världsstjärna! Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Som en brunbjörn

Under hösten kördes så unghästarna in där det, precis som Minna beskrev, aldrig var några konstigheter med Maharajah.
Han lärde sig direkt och förstod vad vi människor ville att han skulle göra. Och han inte bara lärde sig att göra det, han lärde sig också att älska det!
Han kom alltid fram med spetsade öron när det var dags för att lämna hagen för ett nytt träningspass. Under vintern fick han en rejäl tjock päls och såg närmast ut som brunbjörn istället för den store konungen, som hans namn betyder.
Under vintern och våren var han frisk och fräsch och fick därmed hela den viktiga uppträningsperioden utan några större avbrott.

Inkörda och klara kommer unghästarna på rad. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Inkörda och klara kommer unghästarna på rad. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Där världsstjärnor formas

Under vintern och våren 2007/2008 lades grunden som så småningom formade Maharajah till den världsstjärna han sedan kom att bli. Han tränades efter Stefan Hultmans så framgångsrika unghästkoncept som redan före dess, format så många bra hästar.
De flesta vet nog vilka, men för att fräscha upp minnet lite grand kan vi nämna hästar som;

From Above, Energetic, Naglo, Calvin Capar, Jaded, Jocose, Lie Detector och Pine Dust!

En grupp fantastiska hästar där vi hittar vinnare av;
Elitloppet, Derbyt, Prix de France, Kriteriet (2 stycken), Oaks, Stochampionatet (2 stycken), Sprintermästaren och Breeders Crown för att bara nämna de största loppen.

Tillsammans sprang de här åtta hästarna in närmare 57 miljoner kronor!

Men hur bra den här oktetten stjärntravare var, så kom den då lurvige och närmast nallebjörnsliknande Maharajah så småningom att bli den bäste!

Har ni missat första och andra delen i sagan om Maharajah, hittar ni dem här.

Sagan om Maharajah, del 1

Sagan om Maharajah, del 2

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »