Sagan om Maharajah, del 2

Uppväxten i Sverige och, USA!

| 2015-03-23 13:30

Här fortsätter sagan om den store konungen, Maharajah. Han föddes på Menhammar stuteri där han växte upp men något som kanske inte så många vet, han spenderade också en del av sitt första levnadsår i USA!

Maharajah på ettårsdagen som han firade i Kentucky! Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Maharajah på ettårsdagen som han firade i Kentucky! Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Maharajah föddes och växte upp på anrika Menhammar stuteri på Ekerö. Här tillbringade han sina första nio månader där han under sommaren njöt av livet i de stora beteshagarna invid Mälarens glittrande vatten.
Här gick han tillsammans med mamma Chili Khan och många lekkamrater.

2005 registrerades det 90 föl födda på Menhammar där Maharajah förstås är den som blev allra framgångsrikast på tävlingsbanan. Han är med råge Menhammars vinstrikaste avkomma genom tiderna med över 23,5 miljoner före tvåan Hot Tub har 8,7 miljoner.
Men i M-kullen fanns fler riktigt bra hästar, bl.a. femfaldige miljonären Marshland och Micro Mesh som sprang in närmare 3,5 miljoner.

Idag, tio år senare finns bara en handfull av dem kvar i träning där V75-hästen More Than Enough är framgångsrikast. Under förra året blev halvbrodern till Jaded miljonär, när han som nioåring hade sin bästa säsong på tävlingsbanan.

Milliondollarbaby växte upp tillsammans med Maharajah och följde honom hela vägen till Kriteriefinal. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Milliondollarbaby växte upp tillsammans med Maharajah och följde honom hela vägen till Kriteriefinal. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

En fining som bara travade

Margareta Wallenius-Kleberg har berättat att Maharajah var väldigt fin som fölunge men, att han för övrigt inte utmärkte sig på något sätt.

Det är något som Titti Karppanen delvis håller med om. Hon arbetade som hästskötare på stuteriet när Maharajah var föl och minns honom mycket väl;

-Maharajah utmärkte sig väl egentligen inte på något sätt mer än att han var väldigt, väldigt fin. Och så travade han hela tiden. Föl brukar ju både trava och galoppera när de springer och busar men han bara travade! Han var också väldigt snäll och lättsam att ha att göra med, minns Titti.

Skild från mamma

När fölen är ungefär ett halvår gamla, börjar avskiljningen från mamman.
På Menhammar har man grupper på 10 - 15 ston med föl som går tillsamman från det att fölen föds tills dess att det är dags att skilja dem åt. När det är dags för avskiljning, tas ett eller två ston i taget ut från hagen till en annan hage långt ifrån där de varken kan se eller höra sitt föl. De avskilda fölen får gå kvar i hagen med samma kompisar som de haft sedan de föddes, samma trygga miljö de är vana vid. Eftersom de sedan en tid redan ätit annan mat och spenderat mer tid med sina kompisar istället för med mamman, så brukar avskiljningen gå väldigt lätt.

Bästisen Milliondollarbaby

Maharajah hade heller inga problem med att skiljas från mamma. Han ägnade sig istället åt sina kompisar där en av bästisarna var Milliondollarbaby. Han var också en av de sex ettåringar som så småningom köptes in till Travkompaniets stall där han inledde sin tävlingskarriär med tre raka segrar som treåring.

Första förlusten kom först i uttagningsloppet till Kriteriet där han var tvåa och därmed blev en av stallets tre finalister. I finalen vägrade sedan "Million" att vända åt rätt håll i starten och så gick den kriteriedrömmen i kras. Efter det löpte han aldrig upp till sin fulla kapacitet.
Vem var det då som vann Kriteriet? Jovisst, det var Maharajah men nu har vi gått händelserna i förväg och återgår till 2005.

Första mötet Stefan hade med Maharajah var en riktig WOW-upplevelse. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Första mötet Stefan hade med Maharajah var en riktig WOW-upplevelse. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Blodsmässigt det mest spännande

Innan Maharajah skildes av från Chili Khan var Stefan Hultman ute i hagarna på Menhammar för att ta en första titt på årets föl. En av de föl som stod på hans lista för besiktning var just Maharajah, ett ögonblick som Stefan minns väl;

- När det gäller fölen på Menhammar så brukar jag ha lite extra koll på de ston som jag själv har tränat. Chili Khan var ett riktigt häftigt sto som jag har haft ett extra gott öga till. När jag hörde att hon hade fått ett hingstföl efter Viking Kronos, ja då var det just det fölet som jag först och främst ville titta på. M-kullen var Vikingens första kull på Menhammar, en hingst som jag tycker är världens genom tiderna bästa avelshingst. Viking Kronos och så en kanonmärr som Chili Khan, ja det är blodsmässigt det mest spännande man kan tänka sig på ett föl som dessutom var en hingst, berättar Stefan.

En riktig wowupplevelse

- Jag åkte i alla fall upp till stuteriet när "Marre" var några veckor gammal och det är klart att det så här med facit på hand är så lätt att säga att han var jättefin. Men, så var det! Han gick i hagen med Chili och det var bara "Wow"! Det jag såg först var hans otroligt fina huvud och hans fantastiska blick! Han hade en sån grym utstrålning och ja, så klart hade han jättefin exteriör men som sagt, huvudet och blicken är det jag minns bäst från den första gången jag såg honom, en riktig wowupplevelse, minns Stefan.

Det var Stefans första wowupplevelse tillsammans med Maharajah, men det skulle komma fler, väldigt många fler!

Här tillbringade Maharajah delar av sitt första levnadsår, på Stoner Creek. Foto; Titti Karppanen

Här tillbringade Maharajah delar av sitt första levnadsår, på Stoner Creek. Foto; Titti Karppanen

Hästarnas paradis, Kentucky

Vi är nog ganska många att som unga under en tid prövade våra vingar utomlands. En som gjorde det var Maharajah. 2005 skickade nämligen Menhammar en grupp ettåringar till USA och Kentucky som är världsberömt för just hästuppfödning.
Området kallas också "Bluegrass" som är ett näringsrikt gräs som på svenska heter ängsgröe och som i den kalkrika bergrunden i Kentucky skapar mycket goda försutsättningar för just hästavel och kallas därför "hästarnas paradis".

Men här skall det ju gå unghästar!

Tillsammans med en hästskötare från Menhammar, Inger Karlsson, åkte Maharajah och fjorton ettåringar till över Atlanten till Stoner Creek i Kentucky.
Stefan berättar hur det gick till när de femton M-hästarna fick en del av sin uppväxt i USA;

- Ett par år tidigare var jag tillsammans med Margareta Wallenius Kleberg på Stoner Creek för att titta på några fölmärrar. Vi åkte ner till en stor kuperad hage som låg vid en bäck och när vi kom fram stack märrarna iväg uppför en backe i full fart. Då sa jag till Margareta, " Men här skall det ju gå unghästar i de här fina kuperade hagarna"! Javisst svarade Margareta och så bestämdes det att vi skulle skicka ett gäng unghästar till USA för att de skulle få en längre betessäsong i de fina kuperade hagarna, minns Stefan.

En riktigt fin grupp

De femton fölen ur M-kullen blev första kullen att få en del av sin uppväxt i Kentucky.
Här fick de gå i de stora kuperade hagarna där betessäsongen är mycket längre än i Sverige. Här går hästarna på bete från mars till november vilket är 3-4 månader längre än hos oss. 

Det var förstås ett äventyr för Inger att åka till USA och jobba med de fina ettåringar, där två utmärkte sig, hon berättar;

-Ja det är klart att det var roligt att få chansen att få jobba i USA. Det var också ett gäng riktigt fina hästar jag hade med mig. Förutom "Marre" så var bland annat Marshland, Manna, Merriment och Milliondollarbaby också med. Det var "Million" och "Marre" som jag tyckte stack ut, som var finast, berättar Inger.

Ettåringar i de stora kuperade hagarna på Stooner Creek. Foto; Titti Karppanen

Ettåringar i de stora kuperade hagarna på Stooner Creek. Foto; Titti Karppanen

Rivalernas söner

Nu är det kanske inte så konstigt att Maharajah fick konkurrens om favoritskapet hos Inger. Hon och Emil Magnusson, som nu arbetar som hovslagare på Yttersta, leasade tävlingsrätten i mamman till Milliondollarbaby, Dedicated.
De skötte också träningen av stoet vilket de gjorde med den äran. "Kakan", som Dedicated kallades var en av kullens bästa ston som inledde karriären som tvååring med fyra raka segrar. Den 8:e november 1999 var hon tvåa i semifinalen i Breeders Crown på Mantorpstravet vilket var bra för då gick hon vidare till finalen.
Men det som vi tycker är lite roligt är att den som vann loppet var, Chili Khan!
Även i finalen var hon före som trea där "Kakan" fick nöja sig med en sjätteplats.

Nästan exakt sex år efter deras första drabbning på banan, var rivalernas söner bästisar och befann sig på tillväxt i USA!
Dessutom följdes de åt hela vägen fram till Kriteriefinal!

Missade ni första delen av Sagan om Maharajah, kan ni läsa den här.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »