Sagan om Maharajah, del 1.

Det började i, Skellefteå!

| 2015-03-09 16:21

Det var en gång. Ja så börjar de allra flesta sagor, så börjar också den här sagan, den som handlar om travkejsaren Maharajah.

Den 22 februari 2005 föddes Maharajah på anrika Menhammar stuteri. Här är den store konungen blott sju dagar gammal. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Den 22 februari 2005 föddes Maharajah på anrika Menhammar stuteri. Här är den store konungen blott sju dagar gammal. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Nu är det så att sagan om Maharajah inte är slut, långt därifrån.
Tävlingskarriären är över och nu hoppas vi på att han får många framgångsrika år även i aveln men det är en annan historia som vi kommer att berätta mer om vid ett annat tillfälle.
Den saga vi nu tänker berätta är den om hans fantastiska tävlingskarriär och vägen fram till densamma.
Med ojämna mellanrum kommer vi att publicera delarna här på vår sajt, här kommer första delen.

Snöoväder över Mälardalen

Det var en gång ett riktigt snöoväder över anrika Menhammar stuteri på Ekerö. Vintern 2005 hade varit ovanligt mild och snöfattig men den 22 februari var Kung Bore på ett riktigt bushumör. Han bjöd då på en rejäl snöstorm över Mälardalen och skojade rejält med alla stackars huvudstadsbor. På Stockholms gator fick huvudstadsborna verkligen kämpa för att ta sig fram och tillbaka till sina arbeten.

Men dryga tre mil från kaoset i Stockholm City, pågick en helt annan kamp. På Menhammar rasade snöstormen men inne i stora stallet var det stilla och så där mysigt och rofyllt som det bara kan vara i ett stall fyllt med hästar. Här stod de runda högdräktiga fölstona och sov i sina stora bekväma boxar, alla utom ett sto.
Den svartglänsande Chili Khan låg och kämpade i den stora fölningsboxen, det var dags för hennes tredje föl att komma till världen.
Som assistent hade hon Matilda Axelsson som hade haft fölvakat en hel vecka utan att någon av de tjocka märrarna behagade föla.
Men till slut blev det ett föl, och med facit på hand så kan vi konstatera att det var FÖLET!

Allt gick sin gilla gång under fölningen utan några komplikationer och efter att hon tidigare fått två stoföl, så kom nu ett brunt vackert hingstföl med en c-formad vit stjärna mitt i den vackra panna.
Chili Khans lille prins var född som fick det ståtliga namnet Maharajah, den store konungen.
Den lille hingstungen kunde inte ha fått ett lämpligare namn för det var precis det han sedan blev, travets store konung!

Kjelle Magnusson här tillsammans med Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Kjelle Magnusson här tillsammans med Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Började i Skellefteå

Men, sagan om Maharajah började egentligen inte den där snöiga och tidiga morgongen i februari. Nej, den började långt före det, närmare bestämt fem år tidigare nämligen fredagen den 12 maj 2000.
Det var då Stefan Hultman och Kjelle Magnusson åkte till Skellefteå för att tävla med det fina stoet Namarra Boko.
Hon är ett toppstammat sto som under sin tävlingskarriär leasades av Stefan och Kjelle, som nu är banmästare på Yttersta. 
Deras gemensamma hästägande gick bra, väldigt bra. När Namarra avslutade tävlingskarriären var det med nästan 2,5 miljoner på kontot och med segrar både i Sverige och i Frankrike!

Just den här fredagen hade Stefan hittat en lämplig uppgift till sitt sto. Ett lopp för fyraåriga ston med hela 70 000 kronor i första pris, det kändes som lättförtjänta pengar, men så blev det inte!
Ett läckert svart sto stack till ledningen och gick sedan inte att slå.
Det var bara för Stefan och Kjelle att lasta in Namarra i släpet igen, sätta sig i den gamla volvon och lite slokörade åka de 78 milen hem igen.
En andraplats är inte dåligt men det är ingenting för en vinnarskalle som Stefan som inte kunde glömma det fina svarta stoet de hade fått stryk av, Chili Khan.

Nu var Chili Khan ingen okänd häst på något sätt. Som treåring var hon bland annat trea i Breeders Crownfinalen med Olle Goop i sulkyn så hon hade redan då visat att hon var bra. Namarra hade dessutom mött henne två gånger före den här starten då Chili varit ett enkelt byte. Men, den här gången var det Chilis första start på ett halvår och att hon skulle vara redo att slå den formstarka Namarra, nej det var inte med i Hultmans plan.

Chili Khan stoltserar med sin sju dagar gamla son, Maharajah. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Chili Khan stoltserar med sin sju dagar gamla son, Maharajah. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Jag tar henne!

Ett halvår efter förlusten i Skellefteå, fick Stefan ett telefonsamtal från Christer Johansson som tränade och ägde Chili Khan. Stoet var på väg att säljas till Italien, men då drog Stefan i nödbromsen. För när han fick veta vem det var i Italien som skulle köpa stoet hörde Stefan sig själv säga; "Jag tar henne"!

Så blev det och Chili Khan blev plötsligt stallkamrat med Namarra Boko. Men vid det här tillfället hade Stefan själv inte möjlighet att behålla henne så då gick frågan till Margareta Wallenius-Kleberg om hon skulle tänka sig att köpa ett riktigt fint sto med en intressant stamtavla?

Alltid roligt att köpa fina ston

Margareta minns väl historien om hur Chili Khan blev hennes;

-Jo Stefan ringde mig och sa att han hade ett jättefint sto som han tyckte att jag skulle ha. Jag kanske inte var så entusiastisk till att börja med men efter lite tjat så köpte jag Chili Khan. Jag tycker att det är väldigt roligt att hitta nya intressanta ston till aveln och så här femton år senare, kan vi konstatera att det var ju ett väldigt bra köp, ler Margareta och fortsätter,
- Chili Khan fick fortsätta tävlingskarriären under ett år hos Stefan och gjorde det riktigt bra. Hon vann några lopp, blev miljonär och noterades sig för ett svenskt rekord, så det var väldigt roligt. Så gick hon till aveln där hon först fick två stoföl efter Zoot Suit. Men de lyckades aldrig på tävlingsbanan. Den andra avkomman, Long Distance har vi kvar som fölsto och hennes andra föl är Oaksfinalisten Room To Go. Det var ett jättefint sto som tyvärr dog i vintras, berättar Margareta. 

Maharajah var redan som sju dagar gammal, en väldigt stilig kille. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Maharajah var redan som sju dagar gammal, en väldigt stilig kille. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Börjat väldigt lovande

När det var dags att bestämma hingst som skulle bli pappa till Chili Khans tredje föl, var valet enkelt. 2004 kom Viking Kronos till Menhammar för att producera sin första kull på Ekerö. Den fantastiske hingstens äldsta svenskfödda avkommor var då fyra år som hade börjat väldigt lovande. I Norge var han dessutom pappa till kulltoppen Thai Tanic som vunnit både det norska Kriteriet och Derbyt.
Blodsmässigt passade Viking Kronos och Chili Khan bra ihop där avkomman skulle få en intressant coktail av 90 % amerikansk och 10% franskt blod i sina ådror.
Så här tio år senare, med facit på hand kan vi konstatera att det blev en "perfect match"!

Fyndiga namn

I många länder, såsom Frankrike, Danmark och Italien måste varje årskull travhästar döpas med samma begynnelsebokstav. 
Så behöver man inte göra i Sverige men många uppfödare gör det ändå, ett av dem är Menhammar stuteri.
Margareta lägger mycket stor möda på att döpa de runt etthundra föl som föds upp på Menhammar varje år. Förutom att de skall ha samma begynnelsebokstav, skall fölen också ha namn som har en anknytning till mammans namn.
Det här är ett bra sätt att hålla redan på både stamtavla och hur gamla hästarna är. 

Maharajah hade sin ståtliga hållning redan från början. Foto; C.Kärrstrand

Maharajah hade sin ståtliga hållning redan från början. Foto; C.Kärrstrand

Den store konungen

2005 skulle alla fölen döpas med namn som började på M. När det vackra hingstfölet efter Chili Khan skulle döpas fick han det ståtliga namnet, Maharajah, den store konungen.
Margareta berättar varför det blev just det namnet;

- Chili Khan tyckte jag lät lite Östasiatiskt så då fick det bli ett namn som började på M med anspelning på det och tyckte att Maharajah skulle passa bra. Eftersom det fanns en galopphäst som hette Maharadja med den stavning som vi kanske är mest vana vid att se, så ville jag inte döpa fölet med samma stavning. Därför fick det bli Maharajah med en annorlunda stavning vilket de flesta nu har lärt sig att stava till, konstaterar Margareta.

Inte många som trodde

Maharajah betyder stor konung på det indoariska språket sanskrit. Ordet är sammansatt av "Mahãnt" som betyder stor och "rajãn" som betyder kung eller härskare.

Det var sannerligen ett ståtligt namn på en liten hingstunge.
Att han sedan kom att leva upp till sitt namn på ett så fantastiskt sätt, nja det var det kanske inte så många som trodde den där snöstormiga februarimorgonen 2005!

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »