I Vårvintertider..

| 2015-03-03 18:17
Random Shot har nu 3 raka. Foto ALN.
Random Shot har nu 3 raka. Foto ALN.
 

Forsbacka tisdag. Snön ligger i drivor på gården. Annat var det i fjol vid denna tiden. Dagboken berättar att jag hade krattat hela gården den 28 februari, alltså innan Vasaloppet! Nu är det dock vår i luften! Idag är det +6 grader, det droppar från taken och fåglarna har en gladare ton i näbbarna..Härligt!

Dock har vi sorg inom familjen. Våran underbart sociala katt Doris somnade in i mattes famn 03,30 natten mot söndagen. Det gick oerhört fort. Hon uppträdde helt normalt under lördagen, men när hon kom in i 17 tiden såg vi att hon låg och hässjade med tungan ute. Hon andades mycket snabbt och drog sig undan under våran säng. Hon såg sämre och sämre ut. Vi gav henne vätska och trodde på en "sedvanlig katttillfriskning" ni vet det där med 9 liv och så.. När vi tittade till henne på natten var hon i princip livlös. Agneta tog henne i famnen och Doris drog sin sista suck. Igår lämnade jag henne till kremering och skall hämta askan om några dagar. Hon skall naturligtvis begravas på gården.

Allt tyder på att hon sedan några år hade någon slags cancertumör och som nu slog ut lungorna och sedan hjärtat. Doris var som flera av våra katter en vuxen katt som vi "tagit hand om" efter tråkigheter i sin första familj. Hon hade förmodligen redan gjort av med 8 liv när vi övertog henne. Vi fick ha varandra i 5 trevliga år. Tack för allt Älskade Doris, jag kommer naturligtvis att sakna hennes sedvanliga ritual att lägga sig på mitt bröst när jag hade lagt mig tillrätta i sängen varje kväll. Vi kan ändå trösta oss med att hon hade en väldigt bra kattliv ända till slutet.

Från det ena till det andra.. 

Team Hultmans hästar presterar nu i toppklass i var och varannan start! Till och med de mest fartblinda av oss kan bara lyfta på hatten! Så skojigt! 30% i seger och med raden 33 starter och 10-7-3 och inkörda 1 147000 ger det fina 34 757 kronor inkört snitt per start! Jämfört med Årets Tränare (2014) Robert Berg 21 169, Timo Nurmos 22 526, Peter Untersteiner 13 329, Roger Walmann 12 851...

För min egen del bland många kanonprestationer är Random Shots metamorfos den mest aktningsvärda. Han lovade ju mycket som 3 åring, men blev ordentligt ansatt av bassilusker som sänkte honom rejält under lång tid. Men nu som 5 åring har han kommit tillbaka och tagit sina 3 raka segrar utan att varit i närheten av förlust.

"Publiken sviker, loppen är alldeles för tråkiga"  

OBS att detta gäller enbart varmblodsloppen söder om Gävle. Kallblodsloppen i Norrland kan inte räknas in här eftersom dessa hästar i de flesta fall både tränas och körs av sina ägare, undantaget hästarna hos Jan Olov Persson.

Enligt mitt sätt att se, så är detta är en pseudodebatt från början till slut! Det här är något vi får lära oss att leva med, och detta eftersom de bästa kuskarna ju är så mycket mer taktiskt slipade än de övriga, dessutom kör dom ju oftast de bäst tränade hästarna! Dessa tränare och kuskar är idag på vissa håll för bra jämfört med konkurrenterna! Så här var det när Nordinarna och sedan Stig H. var dominanter på Valla, dom vann allt! Och skojiga lopp? Vad är egentligen det? När någon hetlevrad kusk lägger en speed på fel ställe i loppet? När något formsvagt ekipage öppnar 07 första 500 och skrittar i mål som sista häst? När nån chanslös toksvarar ledningen, eller försöker att överta densamma i överljudsfart? Hur skojigt är det? För vem? För hästen? Kanske knäckt för livet? Ägaren? (vars häst får gå i botten med mjölksyran sprutandes ur öronen och inte kommer till start på lång tid)? För spelaren då? Möjligen, eftersom någon av de sämre hästarna (högoddsare) kan profitera på ett huvudlöst öppningstempo. Nej, det enda som kan ändra på "tråkiga lopp" är ju att de övriga tränarna och kuskarna utvecklas så att konkurrensen blir större. Detta gäller naturligtvis både A och B tränare. Det börjar dyka upp några nya och ambitösa yngre tränare lite här o var. Killar o tjejer som visar vilja att driva tränarrörelsen som ett modernt företag, dvs. med inriktning på kvalité i varje led. Från att ödmjukt snappa upp träningsmetoder och skötsel av träningsbanor från de bästa, använda rätt analyserat foder, kontrollera vattnet man ger sina hästar då och då, använda bara de allra bästa Hovslagarna (No Hoof-No Horse), samt de allra skickligaste Veterinärerna även om man får åka en bit, till att slutligen presentera sina hästar i utställningsskick vid tävlingarna. Dessutom lägga ner tid och kraft på personalvård samt på den alltmer så viktiga kundvården (hästägarna) och inte minst att kunna hantera och bli synliga i alla nya media! Detta tillsammans gör att dessa unga tränare blir intressanta för hästägare att sätta sina fina hästar i träning hos.

Travtränaryrket är ett oerhört tufft och komplext arbete. Förr i tiden räckte det ofta med att man kunde sela och motionsköra samt köra snabbjobb på bana då och då för att kalla sig tränare. Man blev ofta travtränare för att nån i släkten höll på med hästar, att det föll sig naturligt därför, oavsett om man hade talang för yrket eller inte. Den tiden är förbi, idag ställs helt andra krav från samhället överhuvudtaget, från hästägare, media och den spelande publiken.

Nu försöker man dock på insändarsidorna överträffa varandra i att tipsa om hur man får ”roligare” lopp som skulle göra så att publiken kom tillbaka till banorna. Nån tycker att catchdrivers (de i regel bästa kuskarna) bara skall få köra ibland och istället låta lärlingar och småtränare köra så att det hände mer spektakulära situationer i loppen! Sanningen är ju den omvända! Det är så dyrt att hålla travhäst idag så att som hästägare vill man ju att hästen skall köras av de allra bästa! Man har inte råd med annat. Det handlar också om startpoäng. Dessutom går vi naturligtvis med stormsteg mot det logiska upplägget som t.ex. galoppen alltid har haft. Man skall göra det man är bäst på och göra detta bättre och bättre! Är man duktig tränare så skall man göra det till 100%. Har man fallenhet för att köra häst så skall man göra det och utveckla detta. Man måste specialisera sig, man kan inte bli bra på allt, den tiden är förbi! Någon måste ju sköta kunderna, personalen, hemsidan, media, anmälningar och matchning etc. Sen kanske man har familj och som ställer andra krav nuförtiden också.. Nu vet jag, med all respekt, att det finns några slitvargar därute som klarar allt detta själva, men hur länge? Hur länge pallar dessa? Och att publiken skall komma tillbaka på vardagstravet är bara att glömma! Nu finns ATG Live där du kan sitta hemma, spela och se tävlingarna bättre än på plats. Vi får istället se till att presentera en intressant produkt (större konkurrens i loppen) så att spelet ökar i stället.

Och varför skall man alltid i Sverige börja i fel ände, dvs. att straffa dom bästa?! Nybrink sa på fullt allvar i TV4 sportsändningen från Solvalla: "Örjan, Björn och Erik borde alltid få de sämsta spåren"! Vad sade karln?..Skulle det blivit skojigare slalomlopp om Ingemar Stenmark åkt på EN skida?, Skulle Björn Borg fått spela med en stekpanna i stället för racket? Skulle Northug få åka skidor med en hink vatten i ena handen? De sämre måste lyfta sig istället för att hindra de bästa, annars har vi ingen utveckling av verksamheten! Och Breddloppens vara eller inte vara kan diskuteras..Så ser i alla fall jag på det..

Flashen

 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »