Tävlas det med sjuka hästar?

| 2009-05-15 17:35
Varje tävlingsdag ser man hästar, som till synes utan någon förklaring, presterar långt under sin normala kapacitet. Många gånger får vi efter loppet veta att hästen varit sjuk.
Nedan försöker vi, med hjälp av Stefan Hultman, förklara lite mer om det som är ett riktigt gissel i alla travstall.
Maharajah har fått vila under veckan efter att han varit nedsatt av något som gjorde att han inte kunde starta i gårdagens Kungapokalsfinal. Foto: Travkompaniet 

Maharajah har fått vila under veckan efter att han varit nedsatt av något som gjorde att han inte kunde starta i gårdagens Kungapokalsfinal. Foto: Travkompaniet 

Halsinfektioner, feber, hosta, dåliga blodvärden, infektioner och virus, är några strykningsorsaker som vi ofta ser. Det här drabbar de flesta travstall så även Travkompaniets hästar där vi så sent som i går, fick se Kungapokalen utan vår egen kung, Maharajah. Hingsten fick stanna hemma på Yttersta efter att han drabbats av ett virus som gjorde det omöjligt för honom att vara med i går på Åby. 

Det finns många frågor kring det här ämnet som Stefan nedan skall hjälpa till att svara på och först undrar vi, tävlas det med sjuka hästar? 

 - Det här är något som man många gånger kan tro när man läser att hästen varit sjuk i ett lopp. Men jag tycker att det egentligen är ett fel uttryck för det handlar ju inte om att man tävlar med en häst som står och hostar, snorar, eller på något annat sätt visar tecken på någon sjukdom. De allra flesta travhästar sköts om på ett sätt som skulle få nästan vilken människa som helst att bli avundsjuk. Förutom den vanliga omvårdnaden så håller vi bl.a. full koll på att hästarna äter ordentligt, vi tar tempen på dem inför varje träningsjobb, i själva träningen kör vi med pulsmätare och efter träningen tar vi också pulsen på alla hästar. Om något av det här avviker från det normala, ja då kan det vara ett tecken på att hästen har något skit i kroppen, alltså drabbats av något virus eller en infektion. Det är alltså inte säkert att man känner att hästen inte är helt som den skall när den är nedsatt för det visar sig oftast först fullt ut när den skall prestera max vilket den aldrig gör i träningen, berättar Stefan.

Hästar som är nedsatta, får endast lätt träning. Foto: Travkompaniet 
Hästar som är nedsatta, får endast lätt träning. Foto: Travkompaniet 

Men finns det inte något säkert sätt att ta reda på om hästarna är nedsatta av något före loppen? 

 - Som jag nämnde ovan, så finns det tecken, även om de kan vara nog så små. Det är oerhört viktigt att man har koll på hästens normala värden och hur den brukar uppföra sig. Men det som är det svåra med de här smygande infektionerna och virus är att hästen behöver inte visa några tecken alls och det är just det som är det svåra. Ett sätt är kolla upp hästen genom att ta blodprov där man har olika värden som man tittar på, men de är inte heller helt tillförlitliga. Det tar alltid en viss tid att få svar på proverna och det kan ske förändringar väldigt fort. Sedan kan man gå in med endoskopi och titta i halsen på hästarna, men inte heller det är helt säkert att man ser något, trots att de sedan är dåliga. Ta t.e.x  Jocose i Skellefteå, vi kollade honom på morgonen innan han åkte upp till Umeå men likt förbaskat var han dålig i loppet. Men det är mycket som också kan ha betydelse, som den gången när det handlar om en lång resa. Även om Jocose inte har något emot resor, så innebär det ändå en viss stress för hästen och då blir de mer mottagliga, förklarar Stefan. 

Hur kan man då undvika att hästarna blir drabbade? 

 - Det finns en del saker man kan göra och som vi förstås gör som t.e.x. att ha bra luft i stallet och att hästarna är ute så mycket det bara går. I mesta möjliga mån kör vi hästarna i våra egna transporter, då minskar smittoriskerna. Hästarnas foder är förstås också väldigt viktigt att de har rätt foderstatus av högsta kvalitet, är några av de saker vi gör. Sedan vaccinerar vi hästarna som till viss del hjälper men inte fullt ut. Vi gör allt vi kan men ändå råkar vi ut för smittor med ojämna mellanrum precis som de flesta stall gör, säger Stefan.

Veterinär Nils Roneus gör en endoskopi, tittar hästen i halsen. Foto: Travkompaniet 
Veterinär Nils Roneus gör en endoskopi, tittar hästen i halsen. Foto: Travkompaniet 

Vad gör man då när hästarna är drabbade? 

 - För det första kan man hoppas att man upptäcker att hästen är drabbad innan den kommer ut till start. Att stryka Maharajah ur Kungapokalsfinalen var ju inget lätt beslut att ta men när det väl var taget, ja då kändes det ändå riktigt bra. Jag är helt övertygad om att han var nedsatt redan i kvalloppet för jag tycker att han agerade lite segare än vad jag hade förväntat mig. Men han har en sådan oerhört hög kapacitet och vilja att han är med och strider ändå.
När hästarna är drabbade, ja då är det inte så mycket mer att göra än att låta hästens eget immunförsvar få jobba och bilda antikroppar mot just det viruset eller infektionen. Då är det förstås vila eller endast lätt träning som gäller. Hur lång tid innan hästen blir bra igen är individuellt men t.e.x en halsinfektion brukar de hämta sig från ganska snabbt. Som vanligt är det att ha tålamod som är ett av det allra viktigaste när man tränar hästar, förklara Stefan  

Under tiden som vi pratar, ritar och beskriver Stefan om hur virusar ändrar sig och de olika värden man kan se när blodprover tas. För det är inte helt enkelt att läsa av ett blodprovsresultat, man måste ha en hel del kunskap i ämnet och inte minst kännedom om hur just den här hästens värden brukar se ut. Det märks verkligen att Stefan är väl insatt och tar det här på största allvar; 

 - Ja det är klart! Det här är ett riktigt gissel som alla stall någon gång drabbas av. Ett virus eller en infektion kan sänka ett helt stall under en lång tur. Hur bra hästarna än är så är de fortfarande byggda av kött och blod, det kan vara lätt att glömma bort då man tycker och kanske till och med kräver, att de bara skall leverera. Så det är bara att ha tålamod och vara ordentligt uppmärksam på alla små tecken. Men jag tycker mig se att det är på väg åt rätt håll nu och det är bara att hoppas att hästarna är på väg att bli friska. Tittar man tillbaka på mitt stall genom åren så är det alltid lite "baktungt", d.v.s de största framgångarna kommer först under den andra halvan av året, så tror jag det blir även i år, avslutar Stefan.

Det har inte direkt fattats framgångar under den inledande delen av året för Stefans hästar med segern i Olympiatravets final som russinet i kakan. Det lär bli många fler söta russin i 2009 års travkaka för Stefan, det gäller bara att ha tålamod och att hästarna får vara friska.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »