Blågul storslam på Momarken

| 2024-10-21 09:06

De svenska tränarna som besökte norska Momarken under lördagen fick fira rejält. Lilium Sisu och Björgen vände hem med varsin oaks-seger – dessutom tog Majblomster revansch.

Lilium Sisu följde upp stokriteriesegern med en dito i norska oaks. Foto: Maria Holmén, TR Bild

Lilium Sisu följde upp stokriteriesegern med en dito i norska oaks. Foto: Maria Holmén, TR Bild

Petri Salmelas Lilium Sisu vann stokriteriet.
Under lördagen var man tillbaka på norsk mark som storfavoriter i oaks. Det blev också väntad seger – om än inte utan en portion dramatik. Lilium Sisu blixtrade till ledningen, så långt allt väl, men vid utgången av den näst sista kurvan stannade stoet till och var nära galopp. Mika Forss i sulkyn fick dock favoriten på bättre tankar när Skylight kom upp på utsidan. Lilium Sisu fick upp farten igen och resten av racet blev en kamp de båda hästarna emellan
– Lilium Sisu vägrade dock att sträcka vapen. – Jag blev mycket orolig där i svängen, det var lite löst på banan och hon tappade aktionen totalt men klarade sig när det kom upp en häst på utsidan. Sedan blev det lätt till slut, styrkan hon har är på topp och hon vill verkligen vara först, sa Mika Forss.

Björgen hela vägen när favoriten felade
Per Linderoth begav sig till Momarken för att styra Anders Wallin-tränade Björgen.
Ett samarbete som slutade i succé. Duon ordnade segern i oaks för treåriga kallblodston värd drygt 300 000 kronor. Björgen sändes omgående till ledningen och var aldrig möjlig att fånga.
Dubbelt svenskt i topp dessutom.
Favoritspelade Hertiginnan Stöen, som tidigare i år segrat i såväl svenska Kriteriestoet som den norska motsvarigheten, tappade mycket mark på en tidig galopp men återkom heroiskt i spåren för att lägga beslag på silverplatsen.

Majblomster obeveklig från ledningen
Majblomster vann oaks i fjol, men för henne handlade det ändå om revansch – när hon vann Oaks-revanschen.
Vid sitt senaste besök i Norge fick hon nämligen ge vika för Voje Lotta i det norska stoderbyt, men den här gången visade Majblomster ingen pardon.
Mats E Djuse sände till ledningen in i första sväng och därifrån var det svenska segerstaplaren aldrig i närheten av förlust.
Jan-Olov Perssons kulldrottning kan numera ståta med 18 segrar på 21 starter.
Fina segertiden 1.22,9 över 1640 meter med autostart innebar svenskt rekord, på en bana vars underlag dessutom inte var helt perfekt.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »