Evige Don Viking slutar på topp på juldagen

| 2024-10-18 09:20

15-årige trippelmiljonären Don Viking spurtar på karriärens upplopp. Kallblodet med nio liv tog nyligen seger 34 i karriären. Amatörtränaren Stefan Dellbro från Umåker skissar på ett lämpligt tävlingsprogram innan Vikingen blir ålderspensionär på nyårsdagen. – Att få avsluta med seger hemma på juldagen i V75 vore något.

Don Viking under en träningsrunda hemma i byn Långed i mars 2020. Husse Stefan Dellbro som vanligt i vagnen. Foto: Peter Hegethorn, VK

Don Viking under en träningsrunda hemma i byn Långed i mars 2020. Husse Stefan Dellbro som vanligt i vagnen. Foto: Peter Hegethorn, VK

Don Viking hade tjänat i runda slängar 200 000 kronor när amatörtränaren Stefan Dellbro i byn Långed, mellan Umeå och Örnsköldsvik, fick valacken i träning.
Hästen tagit sig igenom fyra gaffelbandskador och blev med Dellbros hjälp ett av landets bästa kallblod under ett par säsonger.
På meritlistan har Don Viking pallplaceringar i Svenskt Mästerskap, ett andra- och ett tredjepris åren 2020 och 2021 då Månlykke A,M. var omöjlig.
Inom rikstoton har det blivit flera segrar och dessutom har hästen tre guld i Monté-SM med Lena Fritz i sadeln.
Allround är Don Vikings mellanamn. Han har gått över alla distanser och tävlat med framgång både sommarskodd och på vintern på isbanor.
Nyligen slukade gamlingen 100 meters tillägg i Hästägarkannan på Solänget med Susanne H Osterling i sulkyn. Det blev valackens 34:e seger i start 156 i karriären.
Men nu är det alltså dags att börja tänka på refrängen.
Stjärnan som ägs av Anneli Oskarsson ska bli ridhäst hos Oskarssons barnbarn efter avslutad karriär. För något måste hästen sysselsätta sig med.
– Tiffany har ridit honom mellan varven nästan hela karriären och det gäller att han aktiveras. Annars tror jag inte att han kommer att trivas. Han har jobbat hårt hela livet och det verkar ju vara som hans grej, jag tror inte att han gillar att bara stå rätt upp och ner i en hage, säger tränaren Stefan Dellbro.

Barfotasatsning avslutningssäsongen
En låsning i ryggen dyrkades upp av en kiropraktor. Dellbro berättar att det är den åtgärden i kombination med den senaste tidens barfotakörning som gjort att 15-åringen hittat stilen igen.
– Barfota har han sällan gått men det är nog just det komben, att jag tog honom till en kotknackare och ryckte skorna som blev lyckad. Nu har han hittat formen igen och tycker att det är roligt att springa, säger tränaren.
Och tillägger:
– Nu är han bättre än han varit de två senaste åren. Han är tillbaka i riktigt bra slag och det är synd att han blir pensionär egentligen. Den här hästen…han har hjälpt en igenom dåliga dagar i livet. Man blir på bra humör när man kör honom och åker ut en sväng, alltid så positiv och framåt. Nej, Vikingen har inga dåliga dagar. Det är mera så att han är f ö r hård och vill för mycket och är lika träningsvillig oavsett vilket skick han är i.

Tackar för sig juldagen
De dryga två månader som återstår av Don Vikings tävlingskarriär tänker Stefan Dellbro ta vara på.
Om allt går bra väntar närmast en start i Jämtländskt Montémästerskap för kallblod i Östersund fredagen 25 oktober, därefter loppet Kung i Norr hemma på Umåker fredagen 15 november och sedan Hästägarkannan på Umåker under luciadagen 13 december.
När Umåker kör sin Winter Trot Classic med V75 på juldagen hoppas Dellbro på en, ska vi säga, filmisk avslutning på tuffingen Don Vikings tid som tävlingshäst.
– Han är tillbaka i riktigt bra slag och att gå från barfota till brodd brukar inte vara några problem. Chans till seger i V75 i karriärens sista start? Det måste vi tro. Det är Lappbarrys lopp som Umåker har öppnat där han i så fall står med 60 meters tillägg. Om det ska bli seger beror på hur många tillresta hästar det blir från de större stallen – normalt sett är han jäkligt bra på isbana, slutar amatörtränaren Stefan Dellbro.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »