V86®: Bergh bakom rivigaste Breeders' Crown-uttagningen

| 2024-10-17 08:51

Rivigaste loppet i onsdagens kvalrunda till Breeders' Crown blev de fyraåriga hingstarna och valackernas uppgörelse i Kalmar. Robert Bergh kvalde in stallets Underground Artist efter en offensiv styrning med kvällens största överraskning på V86®. – Han har varit lite låg i fyra -fem starter, men nu har det varit bra tryck i honom och han har varit hingstig som tidigare, sa Bergh.

Robert Bergh med Underground Artist. Foto. Jörgen Tufvesson, ALN

Robert Bergh med Underground Artist. Foto. Jörgen Tufvesson, ALN

Det kördes en annorlunda omgång V86® på onsdagen då Solvalla hade tävlingsfritt.
I stället för de vanliga banorna stod Kalmar och Romme för värdskapet där samtliga lopp på det stora spelet var uttagningslopp till Breeders' Crown.
Unghästserien sjunde och sista försöksrunda för året avgjordes och de fyra främsta hästarna i varje lopp gick vidare till semifinalerna på Solvalla om drygt två veckor.
Robert Bergh satte färg på de fyraåriga hingstarna och valackernas uttagning. Ett av två lopp för fyraåringarna.
Ett händelserikt och rivigt lopp.
Johan Untersteiner fångade upp Maroon Day och Oscar Ginman med Call Me Gleipner i starten i en snabb öppning som kostade 1.09,0 första 500 meterna.
Untersteiner fick dock inte vara ifred med andrahandsfavoriten. Robert Bergh såg sin chans med Underground Artist och körde fram utvändigt redan efter 600 meter och gjorde livet surt för ledarhästen.
Bakom ledarduon såg Maroon Day segerfarlig ut ett tag när luckan uppenbarade sig från vinnarhålet i den sista kurvan men allt ändade med galopp för hemmahästen.
Vid upploppets början galopperade Call Me Gleipner och den sedan tio starter segerlöse Underground Artist kunde kliva undan till seger.
Segertiden skrevs till 1.12,5 över medeldistansen.
– Han har känts riktigt bra de senast två veckorna och hade bra tryck in på upploppet. Sedan slappnade han av lite när han blev ensam. Men han tog tag i grejorna när jag bad om det, så det var nog mycket kvar i honom, sa Robert Bergh efter loppet.
En fin insats av Underground Artist som kan bli en faktor på nytt i semifinalerna på Solvalla om drygt två veckor.

Holcombe Zet från andra ut
Kvalrundans andra lopp för de fyraåriga killarna avgjordes på Rommetravet och rundade av omgången.
Många trodde nog att loppet var över när favoritspelade Money Matters tog hand om ledningen. Det blev dock ett ganska bra tempo på loppet och över upploppet kunde ingen stå emot Daniel Reden-tränade Holcombe Zet som spurtade till seger för Per Lennartsson. Eclipse As gjorde en stark insats utvändigt ledaren.

Liljendahl fick cred
I somras flyttade Reijo Liljendahl till USA och hästarna han hade i stallet har ägarna spridit på flera tränare.
Dominanten för dagen Daniel Wäjersten fick Eteria i träning. I bakåtlutad stil kunde Wäjersten defilera hem Breeders' Crown-loppet för fyraåriga ston med Eteria som noterade den snabbaste tiden under kvalkvällen: 1.11,6 över medeldistansen.
– Eteria en jättefin häst, bara man ser henne i hagen ser man klassen och att hon har en fin aura runt sig. Hon var lite pigg men ändå gåvillig och det kändes väl rätt bra. Vi är jättenöjda så klart men man ska inte glömma att vi fått in både Bedrill och den här är från Reijo som har gjort det mesta jobbet, sa Daniel Wäjersten.
Claes Sjöström hade en fin kväll i Kalmar med tre kusksegrar varav två med hästar från det egna stallet. USA-födde Lavender var en av kvällens tre stora favoriter. Hon vann Breeders' Crown-loppet för treåriga ston utan problem.
Även storfavoriten Lavender tränades av Reijo Liljendahl till i somras.
– Det är en riktig flygmaskin det här och det är kul att sitta bakom, sa Sjöström.

Walmann tog tränardubbel
Claes Sjöström vann även med Roger Walmann-tränade Cashman J.R. och bidrog till att Walmann tog en tränardubbel i de treåriga hingstarna och valackernas uttagning.
Grand Circuit och Björn Goop tog sig förbi favoriten Fly Equos Jet på innerspåret från start men hästen låg på under loppet och tröttnade i förtid. Claes Sjöström såg snyggt till att favoriten inte fick luckan med i dödens gående Cashman J.R. som tog över och höll undan till seger. En urstark prestatiion i det högt uppskruvade tempot. Roger Walmann tränar även Slivovitz Lover som störtdök till andraplatsen.

2 x Rosleff

Halmstadkusken Victor Rosleff levererade som catchdriver åt två olika tränare. Bakom Gävletränaren Fredrik Wallins Monster Wine såg Rosleff till att sno åt sig ledningen och spårade sedan varje meter i loppet för de treåriga hingstarna och valackerna i Kalmar. Nära i mål var André Eklundh med Conrads Leonard.
Rosleff körde även Johan Untersteiner-tränade Run Queen Run till seger i BC-loppet för fyraåriga ston efter att ha kört sig till ledningen i den första kurvan
Johan Untersteiners framgångar fortsatte i BC-försöket för treåriga ston där favoritspelade Elegance Silvio ledde loppet hela vägen med krafter sparade i mål. Tvåa Lucky Silver och trea Gudrid Face, två grovjobbare i spåren under slutrundan.
73 system hittade alla vinnarna denna annorlunda V86-omgång. Åtta rätt delade ut 85 799 kronor, sex rätt 745 kronor och fem rätt 60 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »