Inför V75®: Lindbloms hedershäst är tillbaka – ”Betyder mycket”

| 2024-10-16 10:04

Tioårige Chapuy är still going strong och redo för en ny comeback. Åke Lindbloms stjärna har funnits hos Örebro-tränaren sedan han var ett år – vunnit V75® varje år de senaste åren och sprungit in 3,6 miljoner kronor. – Vi köpte in honom som ettåring på auktion och han har varit med i stallet sedan dess. En fantastisk häst, han är nästan som en inventarie i stallet, säger Lindblom med ett skratt.

Foto: Lena Emmoth / TR Bild.

Foto: Lena Emmoth / TR Bild.

Örebro-travet är värd för V75® på lördag och en av banans hemmaprofiler, Åke Lindblom, selar ut en av sina absoluta favorithästar. Chapuy har blivit en riktig hedershäst för sin tränare och gjort fin reklam för Lindbloms verksamhet genom åren. Hästen har på 95 starter vunnit 21 lopp, varit tvåa 14 gånger och tagit tolv tredjeplatser. Han har gått från noll upp till Gulddivisionen där han har vunnit varje år de senaste åren. Tio år gammal är startkatapulten fortsatt stil going strong när han nu är tillbaka efter ett tävlingsuppehåll på tre månader.
– 6 Chapuy (V75-3) betyder väldigt mycket för oss. Vi köpte in honom som ettåring på auktion och han har varit med länge i stallet. Han är som en inventarie. Det är en fantastiskt snäll och trevlig häst på alla sätt och vis. Vi har tänkt att han ska få tävla i gulddivisionen i vinter om allt flyter på och att han tycker det är kul, säger Åke Lindblom.

”Duger bra i guld vinterhalvåret”
Chapuy har inte startat sedan den 3 juli då han var med i ett lopp i Lindesberg som vanns av en viss Francesco Zet. Lindblom har nu ändrat på lite grann i träningen i hopp om att den gamle snabbloppsräven ska få en nytändning.
– Det har inte varit några speciella fel på honom utan vi har medvetet tagit det lite lugnt under sommaren. Han var ute i ett stentufft lopp på Solvalla under elitloppshelgen där han gick en 1.09-tid som femma. Sedan mötte han Francesco Zet i Lindesberg. Vi tänkte att vi simmar lite lugnt under sommaren när de värsta är ute och siktar mot hösten och vintern i stället. När han är i full form så duger han bra i guld, i alla fall på vinterhalvåret, menar Åke.
– Hästen tränar omväxlande på rakbana och rundbana och får även lite ridtränng. Nu har vi även kört honom i Pullert-vagnen vilket är ganska nytt för honom. Den är tyngre vilket gör att hästarna får dra lite mer och får bra styrka. Man behöver inte köra så fort för de kommer upp i puls ganska bra ändå.
– Jag började med Pullert-vagnen för några år sedan men då kunde man inte köra Chapuy i den för han blev rädd eftersom den skramlar och har sig. Men nu har vi lyckats och han har vant sig vid den. Det känns som att han jobbar rätt men sedan är det svårt att säga om han ska bli ännu bättre. Det ska bli intressant i alla fall att se vad det gör på en gammal häst, säger Lindblom.

”Känns fantastiskt fin – jäkligt bra från ledningen”
Comebacken för Chapuy sker i lördagens gulddivision där han har spår sex bakom bilen över kort distans.
– Han öppnar fortfarande väldigt snabbt och det är klart att man har lite förhoppningar nu när det är hemmabana och kort distans. Skulle han komma till ledningen så är han ju jäkligt bra helt enkelt. Han måste ju räknas men jag vill inte säga att han är stenklart på något sätt för han har ändå varit borta i tre månader och det kanske behövs något lopp i kroppen.
– Men hästen har jobbat bra och känns fantastiskt fin, vilket han i och för sig alltid gör. Förutom styrketräningen så har han gått flera rundbanejobb och bland annat ett efter 1.20 på min rundbana som är ganska långsam och krävande. Det motsvarar väl ungefär 1.14 på Örebro-travet. Vi gör inga ändringar utan han går precis som han har gjort tidigare.

”Flög fram till segern senast – är ruggigt snabb”
Örebro-tränaren, som har 37 hästar i träning, har ytterligare två hästar till start på V75 och det är i den avslutande avdelningen där Appasso och Västerbo Exciting har spår sex respektive åtta. Båda hästarna kommer från seger i sina senaste starter.
– 6 Appasso (V75-7) har fin form och har gått bra en längre tid. Han har mött tuffa hästar och på Solvalla sprang han 1.12 utan att få pengar. Senast var han ute i ett passande lopp i Örebro och vann ganska enkelt. Han är snabb ut men jag tror att kusken tar det lite lugnt därifrån. Öppnar hästen för hårt så får man betala för det. Inga ändringar.
– 8 Västerbo Exciting (V75-7) är verkligen fin och var ute i en spårtrappa senast där han vann ganska enkelt till slut. Han satt sist vid upploppets början men flög fram och hästen är ruggigt snabb. Meningen var att han skulle ha startat i Bronsdivisionsfinalen på Solvalla i lördags men där var han första reserv och därför får han gå ut här istället. Mest för att det är hemmaplan och 2600 meter. Han är ny i silver men har mött tuffa årgångshästar hela tiden och det ska bli spännande att se hur han klarar sig där. Inga ändringar.
– Jag tycker att båda två ska ha lite chans men det gäller att de får bra lopp om de ska hävda sig på V75. Det får inte krångla för mycket, säger Åke Lindblom.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »