Inför V86®: Nu är Money Matters redo för hetluften

| 2024-10-16 09:59

Segermaskin med startsnabbhet som signum. Nu spänner Hanna Rexhammar bågen med Money Matters i Breeders’ Crown. – Vi har matchat honom lite försiktigt, men jag har alltid tyckt att hästen har hög kapacitet.

Får Hanna Rexhammar ge Money Matters en segerpuss efter Breeders' Crown-försöket? Foto: Maria Holmén, TR Bild

Får Hanna Rexhammar ge Money Matters en segerpuss efter Breeders' Crown-försöket? Foto: Maria Holmén, TR Bild

Breeders’ Crown. Säsongens sista riktigt stora årgångsmöte.
Under onsdagen körs de sista uttagningarna för dem som vill ta chansen och vara med i semifinalerna på Solvalla den 3 november.
En fyraåring som ännu aldrig matchats mot de bästa i kullen är 2 Money Matters (V86-8). Det trots ett högst imponerande facit hittills. Hästen har åtta segrar och två andrapris på sina elva starter så här långt – nu är det dags att spänna bågen.
– Vi har verkligen försökt att spara på honom så att han inte behövt möta de här bästa årgångshästarna tidigare, vi har inte tyckt att han varit redo för det men vi hoppas han lyfter sig lite ytterligare till nu. Jag tror han behöver det också, annars kan han nog inte slå dem, säger tränaren och ägarinnan Hanna Rexhammar och fortsätter om varför segerstaplaren aldrig förrän nu testats i de klassiska årgångsloppen:
– Jag har väl inte tyckt att hästen rent mentalt varit där, tyvärr är han ju väldigt ängslig och stressad av sig. Hade det varit en lite lugnare häst så hade vi kanske tagit en tripp ned till Jägersro och derbyuttagningarna men den här är så tråkig att åka långt med, han blir så pass stressig.
Då passar det bra med onsdagens Breeders’ Crown-försök på Romme såklart?
– Ja, nu är det hemmaplan för honom. Romme är en bana som han känner igen sig på och vi brukar åka in dit och köra fort med honom, så alla förutsättningar är optimala för honom här. Vi fick ett bra spår också, han har ju haft enorm tur med spåren vilket kanske också är en orsak till att han kunnat vinna så många lopp.

Hoppas hästen får gå i ryggar – någon gång
Money Matters kommer närmast från en seger på Solvalla.
Valacken blixtrade till front i en snabb öppning och kunde sedan enkelt dansa undan över upploppet. En prestation som tränaren var mycket till freds med.
– Han känns bra efter senast. Han var väldigt bra i loppet men också lite lugnare före det, något som jag var jättenöjd med. Ibland kan man bli lite orolig när hästarna är för lugna, att något ska vara fel, men han gick ju riktigt bra så det var skönt.
Startsnabbheten är något som utmärker Money Matters.
Han har gjort åtta av sina lopp i ledningen och vunnit sju av dem. Från andraspår bakom bilen får man förmoda att han blir svår att lura på spets?
– Ja, precis. Sedan är det kanske några hästar som är nöjda med att vara bland de fyra och några som redan kvalat in till semifinalerna och därmed inte kör för fullt från början, så att vi inte behöver offra för mycket. Hästen är väldigt snabb, även om jag tycker att han kan gå bakifrån också, det är lugnt. Jag tycker det skulle vara skönt för honom att gå bakifrån någon gång också så att han fick öva på det, säger Hanna och tillägger:
– Det var egentligen planen näst senast när det var voltstart men han tog ledningen ändå…Det blev inte som planerat, tyckte Jorma Kontio då, men hästen vann ju. Som sagt, det vore skönt om han fick springa i ryggar någon gång också, för det där tar ju på huvudet det också, men det blir nog inte så den här gången i alla fall.
Det låter som om det fortfarande finns mycket utveckling att hämta i hästen?
– Jag tror det. Vi har som sagt matchat honom lite försiktigt, om man nu kan säga det med en häst som tagit fem segrar på Solvalla, men jag har alltid tyckt att han har hög kapacitet fast vi har inte velat möta de bästa ännu. Hästen har ändå vunnit ganska bekvämt och på så vis inte behövt gå i botten; det var kanske i det där loppet han blev tvåa (V75 i Gävle 17 augusti reds.anm.) som han gjorde det lite men jag tror inte riktigt han fattade med det helstängda huvudlaget då att han blev passerad…
Han står anmäld med barfota fram för första gången nu. Blir det så?
– Nej, det blir det nog inte. Jag anmälde mest så för säkerhets skull, i fall jag skulle få för mig något. Men jag ändrar nog ingenting på honom, det känns bara dumt. Han måste ha vanlig vagn för han behöver få stöd med sidostängerna, sedan går han med ett helstängt huvudlag och vanliga aluminiumskor. Skulle det bli en semifinal kanske vi lättar till ”barfotaskor” som i så fall väger ännu mindre.

Om han är som senast: bra vinstchans
På onsdag blir det lite vad som brukar kallas ett elddop för Money Matters.
Men med det som hästen visat hittills på tävlingsbanan och dessutom från ett lämpligt utgångsläge, tror tränaren på bra möjligheter.
– Absolut. Är han bara som han var senast så borde det vara vinstchans även om det är många bra hästar emot. Frågan är väl hur mycket de vill bruka dem, det kan ofta bli lite taktik i sådana här lopp. Det vore i alla fall jätteskönt om han inte behöver gå som en galning inför förhoppningsvis en semifinal.
…och sedan tar ni sikte mot finalen?
– Alltså, jag är superskeptisk att han skulle kunna ta sig vidare ur en semifinal, men det beror kanske på om vi fortsätter ha tur med spåren och hur bra hästar han möter; många av de bästa kan ju också ha tappat formen så sent på säsongen, säger Hanna Rexhammar.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »