Inför V86®: Baron Tilly tar sats mot nya mål

| 2024-10-16 09:54

I våras vann Baron Tilly Kungapokalen. Sedan var han borta i flera månader. Nu är fyraåringen på väg tillbaka på allvar. Siktet är inställt mot Breeders Crown. - Jag tror alltid på chans med honom, säger tränaren David Persson inför onsdagens start på V86®

Baron Tilly är tillbaka på tävlingsbanan igen och siktar mot Breeders Crown. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Baron Tilly är tillbaka på tävlingsbanan igen och siktar mot Breeders Crown. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Axevallatränaren David Persson har aldrig stuckit under stol med vad han känner för 4 Baron Tilly (V86-7). Fyraåringen besitter kapacitet långt utöver det vanliga vilket han visade när han tillsammans med Carl Johan Jepson vann Kungapokalen i våras via en vass avslutning.
- Det var stort och det största jag vunnit och jag blir varm i kroppen när jag tänker på det. Baron Tilly är den överlägset bästa jag tränat. Visst har jag haft hästar som tjänat mer pengar, men jag har inte varit i närheten av någon sådan här häst tidigare, säger David Persson.
Efter segern i miljonloppet valde kretsen runt hästen att fokusera mot Svenskt Travderby i början av september. Tyvärr blev Baron Tilly sjuk och fick aldrig vara med i det största loppet för en fyraåring.
- Det var tungt givetvis, men det är levande varelser och allt kan hända. Baron Tilly blev riktigt sjuk. Det var någon form av allergi, vi tror att det är var någon växtart som han inte tålde. Det som var jobbigt var att han aldrig riktig blev frisk, det tog väldigt lång tid och det var frustrerande. Det är något som vi får se till att det inte drabbar honom igen.

Stark comeback
Efter drygt fyra månaders frånvaro från tävlingsbanan gjorde Baron Tilly comeback i mitten av september. En galopp från start grusade alla chanser till en framskjuten placering.
- Jag var väldigt nöjd med honom. Han slog ihop i starten och galopperade och kom sedan aldrig in i matchen. Han travade 1.12,5/2000 meter och gjorde det på ett bra sätt och pressades inte till slut.
På onsdag är det mycket som gäller för Baron Tilly och flera av landets tre- och fyraåringar. Hela omgången på V86® domineras av uttagningar till Breeders Crown i Kalmar och på Romme. Det gäller att vara bland dom fyra för att ta sig till semifinalerna som avgörs första söndagen i november.
- Jag räknar med att Baron Tilly kommer att vara ytterligare förbättrad med den genomköraren i benen, jag är nöjd med honom i träningen och har inget att gnälla på inför det här loppet. Nu har André Eklund kört hästen en gång och känner sig mer bekväm bakom honom och det är en klar fördel.
- Det jag klurar på är balansen, galoppen senast var lite överraskande även om Baron Tilly inte varit helt pålitlig hittills i karriären. Det kan bli skor runt om eller barfota runtom, det kan jag inte bestämma ännu. I övrigt gör jag inga ändringar.
- Läget är jag väldigt nöjd med och hade jag fått välja hade jag tagit fyra, bilen går i jämn fart härifrån och nu hoppas jag att han inte behöver tappa så mycket från början. Med den här hästen tror jag alltid på chans.

Chans med henne också
David Persson har även med sig 7 Global Eyecatcher (V86-1) till Kalmar som har en stigande formkurva.
- Hon var väldigt bra senast efter ett uppehåll. Hon hade tränat bra och jag hade förväntat mig en bra prestation, ändå var jag lite överraskad att hon skulle vara så bra direkt.
- Hon känns jättefin i träningen efter det och även hon ska gå fram med det loppet i kroppen. Mina hästar brukar vara ännu bättre med lopp i kroppen eftersom jag inte vässar dom innan.
- Global Eyecatcher är inte långt efter de bästa i årgången och jag hoppas att vi kan ta oss vidare till semifinalerna. Spåret är lite långt ut och loppet ser jämnt ut och positionerna kommer ha stor betydelse. Jag hoppas hon dimper ner i banan och får ett bra lopp, klaffar det kan hon säkert vara med där framme. Hon ska tävla i en amerikansk vagn den här gången.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »