V75®: Wäjersten - treåringskungen

| 2024-10-14 09:24

Sveriges nye unghästmästare. Daniel Wäjersten tog hem landets två största treåringslopp på Solvalla. - Herregud, jag vet inte vad jag ska säga. Det är bara sådana som Timo Nurmos som vinner bägge loppen, inte en människa som jag, utbrast Wäjersten sedan han vunnit både Svenskt Trav-Oaks och Svenskt Travkriterium och i glädjeyran hivat iväg körspöet i en spektakulär segergest.

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Sju miljoner kronor inkört inom loppet av en timme.
Men framförallt för evigt inristad i travsportens annaler.
Daniel Wäjersten har gått från landets mest lovande till en av de ledande tränare inom loppet av fem år.
På lördagen tog han sitt största steg hittills mot den absoluta toppen.
Detta genom segrar i Sveriges två största lopp för treåringar - Svenskt Trav-Oaks och Svenskt Travkriterium.
En sällsynt bedrift, även om Timo Nurmos lyckades med den så sent som i fjol och dessförinnan 2006.
En detalj som Wäjersten onekligen snappat upp.
Och scenariot blev detsamma i båda loppen.
Från innerspår tog Wäjersten hand om ledningen, först med Vivillion som tilläts dämpa farten efter en 1.09-öppning och försvarade sig envist mot utmanande Lovebird Journey – tränad av just Timo Nurmos.
- Jag valde spår 1 eftersom det känns som en snabb häst. Nu blev hon lite väl pigg eftersom jag körde så fort i andra provstarten. Men även om jag fick bruka lite mer kraft än jag ville så kändes det bra. Jag blev lite orolig när Magnus (A Djuse) kom upp på utsidan, men hon hade moral och styrka att stå emot, berättade en då relativt behärskad tränare och kusk som var noga med att dela med sig av glansen.
- Det är oerhört stort, och jag vill passa på att tacka Reijo Liljendahl som vi fått ta över de här fina hästarna från. Han har grundat dem och rekommenderade ägarna att lämna över till oss.
Hästens skötare Ebba Karbelius hade närmare till känslorna.
- Det är helt otroligt, jag har bara jobbat ett år och hade aldrig kunnat tänka mig det här, sade Karbelius med tårarna rinnande ner för kinderna.
- Jag jobbar med jättefina djur, har jättefina kollegor och en jättebra chef. Hästen är väldigt framåt i träningen och har en stor vilja. Jag ger henne kärlek och morötter. Det har varit väldigt nervöst hela veckan, men jag har försökt att njuta av det.
Magnus A Djuse satt bakom tvåan Lovebird Journey som utmanade upploppet ner.
- Vi fick ett rätt bra lopp och hon gick bra. Vi kunde inte slå ledaren, men jag är nöjd både med hästen och resultatet. Wäjerstens häst höll sin fart för bra, konstaterade Djuse som likt Nurmos fick abdikera efter triumfen med Adriatica i fjol.
Roger Walmann tränar S.G.Empress som dominerade kullen under sommaren, men nu slutade i det slagna fältet.
Istället klev stallkamraten Great Pride fram och grejade tredjepriset.
- Great Pride gör en väldigt bra prestation, hon förlorade bara mot två som var bättre. Men Empress var långt under pari. Hästen har ingen form för dagen, det får bli vintervila och komma igen nästa år, konstaterade Walmann.

”Ett av de största loppen man kan vinna”
Det var kapitel 1 i Wäjerstens övertagande av unghästtronen i trav-Sverige.
Kapitel 2 utspelade sig en knapp timme senare, då Bullet the BlueSky kopierade bedriften i Svenskt Travkriterium.
Här stördes ritningarna kort av att Preacherman visslade förbi från start, men Wäjersten var med på noterna och gick snabbt ut för att överta kommandot.
Värste konkurrenten Phantom Express fångades upp på utsidan medan vasst spurtande Walmann aldrig tilläts gå i riktig närkamp.
När mållinjen var passerad skickade Wäjersten sitt körspö långt upp i luften i en ytterst sällsynt och känslosam segergest.
- Hästen har utvecklats för varje lopp och blivit allt starkare. Det kändes jäkligt skönt att ha alla växlar kvar till det här loppet. Vi tog spår 1 med bägge två när vi fick välja först och båda hästarna öppnade bra. Nu blev det tuff körning och Persson (Stefan) kom förbi, men vi kunde kliva ut och överta. Det gick väldigt fort första 400 och då är det klart att man blir orolig, men det kändes ändå väldigt bra hela vägen. Han tävlade barfota för första gången och man är alltid orolig för hur en häst ska reagera på det, men jag fick en bra känsla för att det skulle fungera redan i defileringen, sade en vid det här laget påtagligt upprymd tränare och kusk.
- Det här är ett av de största loppen man kan vinna och det är klart att jag blir väldigt glad. Hästen är lite under medel storleksmässigt, men han har allt annat. Bra exteriör, fina lungor och så har han ärvt sin fars löphuvud. Jag är full av beundran till alla avkommor efter Readly Express. Och som jag sa innan, det är bara Timo Nurmos som gör sådana saker och vinner båda loppen samma dag, fortsatte en överlycklig Wäjersten.

Kan ta tränarchamionatet
Tvåa slutade Walmann, hästen som är döpt efter sin tränare – vars meritlista omfattar otaliga storlopp både i Sverige och utomlands – men saknar just Svenskt Travkriterium. Något som den tvåbente Walmann onekligen tar hårt på.
- Det var max idag, jag kan inte vara annat än nöjd. Jättenöjd. Jag har lovat mig själv att jag ska sluta den dagen jag vinner kriteriet, så nu vet hästägarna att jag fortsätter minst ett år till. Hade vi vunnit så hade jag avvecklat, då hade jag känt att jag kommit i mål, förklarade 71-årige Roger Walmann.
Lika glada miner var det inte kring Joakim Elfvings Phantom Express, som delade favoritskapet och höll till tredjeplatsen utanpå ledaren.
- Han hade inte sin bästa idag och fick inte travet att stämma alls. Det kändes som att jag skulle köra galopp flera gånger. Men det är en jäkla tapper häst, han lyckades hålla sig i trav, kommenterade körande Ulf Ohlsson.
För Daniel Wäjersten var lördagen inte bara hans mest framgångsrika tävlingsdag i karriären sett till prispengar.
Framförallt var det ett bevis på att Sverige fått en ny kandidat till titeln som rikets främste unghästtränare.
Landets största treåringslopp har de senaste åren i det närmaste varit en duell mellan Solvallagiganterna Daniel Redén och Timo Nurmos.
Tillsammans hade de vunnit 11 av de senaste 14 upplagorna med 6-5 i övertag för den senare.
Framtiden ser ut att bli ett trekejsarslag med en ungtupp från Bergsåker som aspirerande tronföljare.
Faktum är att Wäjersten under lördagen passerade 38 miljoner kronor intränat för 2024 och därmed bara har några hundratusen kronor upp till Redén i striden om det allsvenska tränarchampionatet.

En skräll – många favoriter

V75 kryddades av en Drömjackpot med över 76 miljoner kronor i sjurättspotten, men de två vinnarna av huvudloppen bidrog till att hålla utdelningen till 43 510 kronor för sju rätt.
Detta sedan Wäjersten satt dit ytterligare en favorit i Mellby Jinx.
Att de bästa hästarna tävlar om den minsta prischecken är unikt för den här omgången. Detta eftersom gulddivisionen till skillnad från övriga avdelningar inte var en final och därför hade ”futtiga” 150 000 kronor till vinnaren.
Mellby Jinx bekräftade i alla fall sin position som en av landets absolut bästa travare då han spurtade förbi ledande Mister Hercules och höll ifrån sig skuggande Staro Mack Crowe på 1.10,6/2 140 meter autostart.
- Hästen har haft en jättefin säsong och det här var ett bra avslut. Det är en riktig hederhäst som gått igenom unghästcirkusen och fortsätter som äldre. Vi kom igenom bra från start och det kändes bra hela vägen, kommenterade Wäjersten innan han visste vad som komma skulle.
Dagens enda snedtramp för landets hetaste stall kom innan V75 då svenska mästarinnan Great Skills svek som jättefavorit i Giant Diablos lopp.
- Hon hade en sämre dag och det får man acceptera, konstaterade Wäjersten som på avstånd fick se till Alessandro Gocciadoro dundra runt i ledning med Clarissa som satte tonen för en fantastisk tävlingsdag med nästan lika snabba 1.10,7/2 140 meter autostart ett par timmar innan V75 drog igång.
Europas ledande tränare brukar annars packa väskor och hästar och åka hem till Italien vid den här tiden på året.
Nu tycks Gocciadoro inställd på att stanna kvar i Sverige över vintern och lär således fortsätta att höra tala om sig på lördagarna.
Att stallets damer står sig synnerligen väl i svensk konkurrens visades även i finalen av Diamantstoet som utmynnade i en duell mellan stallkamraterna Diva Ek och Esperina Font, där den förre satte huvudet kort före mål.
Ännu mer rafflande blev upploppet i silverfinalen där favoriten Iceland Falls såg ut att stå emot alla attacker. Men Claes Sjöström hade sparat på krutet bakom Jerka Sting som fick luckan vid ingången till upploppet och fångade in ledarinnan – till sin tränare och kusks förvåning.
- Riktigt skönt att ha fel ibland. Jag tyckte att det var lite för långt fram, det var nog i sista steget som vi hann dit. Jag trodde inte att han skulle vinna idag, och att han därför skulle står kvar i nya silverklassen som börjar efter nyår. Nu får vi tänka om kring matchningen, konstaterade Sjöström efter dagens knall som bara hade två procent av spelet på V75 i ryggen.
Det kunde ha bäddat för rekordutdelning, men övriga pusselbitar i omgången blev också tämligen lättfunna för spelarna.
Magnus A Djuse lotsade in omgångens största favorit i Timo Nurmos-tränade Keep Gamble medan Erik Adielsson förvaltade satte punkt för V75 genom att spurta ner konkurrenterna i Walter Lundbergs Memorial bakom Daniel Redéns älsklingsfransos Gamin Jaba.
Därmed fick 1 758 system med sju rätt dela på de många jackpotmiljonerna där den största enskilda vinsten gick till ett andelssystem spelat hos Torpa Tips och Trav som drog in 615 899 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »