Epic Kronos krossade allt i Europaderbyt – ”Fantastiskt bra”

| 2024-10-14 09:05

Epic Kronos stod i en klass för sig när han vann Grand Prix de I’UET för Örjan Kihlström. Trots en resa utvändigt om ledaren var den Daniel Redén-hästen bara starkast och bäst. Han gled ifrån till en lätt seger på Vincennes upplopp och inkasserade förstapriset på 2,2 miljoner kronor. – Han kändes jättefin hela vägen och var fantastiskt bra. Det var en väldigt skön seger, sa Örjan Kihlström som tidigare har vunnit Europaderbyt med Naglo och Maharajan.

Epic Kronos gjorde ett topplopp i Svenskt Travderby när han blev tvåa bakom Fame And Glory som vann från ledningen. Den senare kom aldrig till start i Europaderbyt då han blev struken för en halsinfektion.
Europaderbyt kördes i ett ganska lugnt tempo under fredagskvällen. Favoriten Epic Kronos var bra med från början och fick en fin start. Han sedan trava först i andraspår utan draghjälp loppet igenom men farten var rätt så beskedlig för klassen. Samtidigt släppte Alessandro Gocciadoro ledningen till Koctel Du Dain och bidade sin tid i ryggen på denne. Det norska hoppet Just Like Heaven galopperade bort sig från start liksom den schweiziska segermaskinen Kallatine. Epic kronos såg stark ut genom slutkurvan och gick i närkamp med ledaren inne på upploppet. När Örjan Kihlström drog av hästen öronkappan svarade han direkt och kopplade greppet i ett nafs. Han stack sedan ifrån till en mycket lätt seger den sista biten. En mycket övertygande insats på tiden 1.10,7 över den 2100 meter långa distansen med autostart. Förstapriset var 200 000 euro. Tvåa i Europaderbyt blev 96-oddsaren Kiara de Vandel och trea blev Krack Time Atout. Daniel Wäjerstens Kuiper slutade sexa i mål.
– Jag kände redan i värmningen att han trivdes riktigt bra på banan och han fick ut maximalt med sin steglängd. Då fick jag en bra känsla och han var riktigt bra idag. En champion nu. Efter den här segern kommer vi tillbaka hit men jag vet inte när, kommenterade Daniel Redén i Vincennes vinnarcirkel.

Firade med champagne men tidigt flyg hem lördag morgon
När Kanal 75 når Örjan Kihlström på telefon en timme efter loppet är det fullt ståhej runtomkring honom på Vincennes restaurang.
– Han kändes jättefin hela vägen och har ju visat hemma att han är stark och tuff och tål att göra en del jobb själv. Han kändes minst lika bra som i Derbyt och funkade bra på Vincennes bana. Det var jätteskönt att han fick vinna ett stort lopp när han var så bra i Derbyt, berömde Örjan Kihlström.
– Jag drog ner det norska huvudlaget i utgången av sista sväng och sedan ryckte jag huvan inne på upploppet. Då svarade han direkt och vann säkert. Det var rätt så lugnt den sista biten, sa fortsatte Kihlström över ett glas champagne men något större firande blir det inte denna sena fredagskväll.
– Jag flyger hem klockan nio lördag morgon och det är en stor dag på Solvalla som väntar.

”Francesco Zet hade inte sin bästa dag”
Tidigare under kvällen kördes även finalen av UET Elite Circuit. Där tog den franske stjärnhästen Go On Boy en imponerande seger efter ett brutalt slutvarv som första häst i tredjespår. Han tävlade barfota runt om och i amerikansk sulky för första gången och var bara bäst när han spurtade förbi konkurrenterna i utklassningsstil. Vinnartiden för Romain Derieuxs stjärna blev 1.09,2/2100a och förstapriset var 225 000 euro i det här Grupp 1-loppet. Francesco Zet tog annars tidigt hand om ledningen efter att Daniel Wäjersten överlät täten med Borups Victory och bidade sin tid i ryggen på denne. Men Francesco Zet var slagen in på upploppet och stumnade till slut. Han slutade oplacerad i mål. Borups Victory blev femma för Daniel Wäjersten och elitloppshästen Idao de Tillard blev fyra men var utan vinstchans. Tvåa i mål blev Ganay de Banville och trea slutade Hooker Berry.
– Francesco Zet var lite laddad idag bakom bilen och det blev lite för tufft tempo i inledningen. Sedan var han lite trött tidigare än normalt och det var nog en kombination av ett hårt tempo i början och att han inte hade sin bästa dag, sa Örjan Kihlström till Kanal 75.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »