Inför V75® (Drömjackpot): Unge Eriksson vågar och vinner Oaks?

| 2024-10-11 10:24

Att fega ur och vara defensiv bara för att det handlar om ett lopp med tre miljoner till vinnaren finns inte på kartan. Unge Solvallatränaren Anders Eriksson har plockat fram Ready to Run H.C. och tagit henne hela vägen till finalen av Svenskt Travoaks. – Det är en undantagshäst det här och man måste våga för att vinna.

Anders Eriksson när han just lämnat ifrån sig Ready to Run H.C. efter segern i kvalet till Svenskt Travoaks. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Anders Eriksson när han just lämnat ifrån sig Ready to Run H.C. efter segern i kvalet till Svenskt Travoaks. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

ATG kryddar lördagens omgång med extra miljoner och talar om 75 miljoner kronor till en ensam vinnare med sju rätt på V75®. En dag med unghästklassikerna Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks med på kupongen.
Ready to Run H.C. har bara förlorat ett lopp på sju starter och blev tidigt en av snackhästarna inför de treåriga stonas stora lopp Svenskt Travoaks.
Om hon vinner på lördag blir det som hyfsat betrodd på V75®. Anders Eriksson har studerat startlistan och betraktar finalen som en jämn historia.
– Det är fel att hon ska vara så lite spelad som i början av veckan. Hon är betydligt högre rankad av de flesta tipsexperter än vad hon är spelad nu (torsdag) och jag tycker att hon ska vara betrodd också.
34-årige Anders Eriksson tippar att fem-sex hästar kommer att vara ganska jämnspelade när kupongerna är inne på lördag.
– Det är många bra ston och en sådan jämn final där många kan vinna.
Som lärling hos Svante Båth och Stig H Johansson fick Eriksson köra mycket lopp och utmärkte sig tidigt som en skicklig kusk.
Sedan han blev sin egen 2021 har han så gott som alltid kört stallets hästar. Han gillar dubbelarbetet med att vara tränare och kusk. Att släppa ifrån sig stjärnan till någon annan på lördag har aldrig varit på tal.
– Jag trivs med att köra lopp och tycker att det är roligt och tycker också att jag är helt okej på det. Så det finns ingen anledning att sätta upp någon annan. Som lärling körde jag mycket men jag tycker inte att jag kör sämre nu bara för att jag kör färre lopp nu för tiden, säger han.
2022 kunde Eriksson ha varit en av kuskarna i Elitloppet. Men Åke Svanstedt blev ägarnas val.
– Jag väl nära i alla fall att få köra Elitloppet när Who's Who startade men det stod mellan mig och Åke Svanstedt och Åke var väl en större attraktion den gången, säger han.

Sparat vid segrarna.
Solvallatränaren har fått fram en jättetalang i Ready to Run H.C. som vunnit sex av sju starter under debutsäsongen. Svenskt Travoaks blev tidigt säsongens stora mål.
Formen tycks också vara inprickad lagom till lördagen.
Det segervana stoet hade bakspår i kvalet för två veckor sedan och lyftes ut direkt av Anders Eriksson som körde sig till ledningen redan efter 600 meter.
– Hon var riktigt bra och vann med krafter kvar och så har det varit varje gång nästan,. Hon tog ut sig då hon vann Sommarfavoriten på Solvalla då fick hon kämpa lite grand men i övrigt har det varit sparat vid segrarna. Det är svårt att säga hur långt det ska räcker när hon går i mål med så mycket krafter kvar varje gång, funderar han.
Enda förlusten fram till nu kom E3-finalen för ston över kort distans i Gävle i somras.
– Hon har ju bara bra egenskaper och femteplatsen var inget att säga om. Annars har hon ju vunnit från alla positioner. Sedan Gävle hon tagit ytterligare steg i utvecklingen och gått i mål med krafter och känts väldigt bra.

"Vi får vara med om det största"
Anders Eriksson håller till på Östunabergs gård i Knivsta och tränar för dagen 19 hästar. Sambon Agnes Larsson vann Dam-SM i somras med stallets Sparky's Dream och är med i teamet på gården tillsammans med Anders lillasyster Kajsa Eriksson som bland annat sköter stjärnan Ready to Run H.C.
– På lördag får vi vara med om det största hittills och naturligtvis är det jättekul. Det här är något man drömt om sedan man var tonåring. Lika stort är det ju för uppfödarna Henrik och Carina Caster och ägaren Staffan Verho som varit med oss i tre år snart och är väldigt hängiven sina hästar, säger Anders.
Och tillägger:
– Extra kul är det att vara med i en final och ha en häst som man känner hör hemma där. Alla förberedelser har gått bra och det känns väldigt tryggt inför lördagen.
Taktiken då? Du säger att man måste våga för att vinna.
– Det är så många bra ston med så det lär bli positioner och tempo som avgör. Hon är ingen som jag någonsin kommer att vara besviken på. Det kan bli en femteplats och vi är riktigt nöjda. Men helst vill man ju vinna. Spår sex har jag kommit fram till att det är nog inte så tokigt ändå. Hon är inte beroende av ledningen men samtidigt går det inte att ta det lugnt heller och inte ladda… för då blir man troligen hängande.
Du laddar i starten alltså?
– Ja, hon är normalt sett kvick iväg så det är inget att fundera på. Vi får prova att ladda iväg och kommer man hela vägen till ledningen vore ju det superintressant. Det går inte att fega ur. Planen har varit hela tiden att behålla skorna på till en final i Oaks och nu går vi all in. Vi rycker skorna, det blir rycktussar som kanske rycks första gången, jänkarvagn som på slutet och med halvstängt huvudlag den här gången då hon blev för pigg med det helstängda i kvalet även om jag aldrig känt henne bättre än då, säger en nöjd Oaks-finalist.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »