Inför V75® (Drömjackpot): Walmann ger Walmann hopp om kriterieseger

| 2024-10-10 09:51

Det är en spännande lördag som väntar för Roger Walmann – och Walmann. Hästen som är namngiven efter honom själv kan ge tränaren den seger som han kanske allra mest eftertraktar. – Kriteriet är väl det enda loppet i Sverige i alla fall som jag har kvar och som jag verkligen skulle vilja vinna innan jag slutar.

Kan det bli efterlängtad seger i svensk kriteriet för "Norsken"? Walmann ger Roger Walmann hopp. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Kan det bli efterlängtad seger i svensk kriteriet för "Norsken"? Walmann ger Roger Walmann hopp. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Superlördag på Solvalla och Drömjackpot på V75®.
Det finns många anledningar att se fram mot helgens höjdpunkt. Särskilt för Roger Walmann.
Solvallatränaren har nämligen chansen i båda de två stora slagen för landets bästa treåringar: Svenskt Trav-Oaks och Svenskt Trav-Kriterium.
Det senare loppet är ett av de få som ännu fattas på den 71-årige tränarens digra meritlista.
– Det är såklart många lopp som jag aldrig vunnit, men kriteriet är väl det enda loppet i Sverige i alla fall som jag har kvar och som jag verkligen skulle vilja vinna innan jag slutar. Sedan om jag aldrig skulle vinna kriteriet, så dör jag kanske inte av det, säger Roger.

Kullens drottning fick sämsta utgångsläget
Mer om kriteriet strax. Första ska oaks avhandlas.
Ett lopp som Roger har varit väldigt framgångsrik i genom åren med hela fem segrar, även om det nu gått nio år sedan den senaste triumfen när Spoil Me skrällde.
Tränarens främsta hopp på lördag är 12 S.G. Empress (V75-4). En häst som hittills framstått som kullen klarast lysande stjärna med åtta segrar på tio starter, med den korta E3-finalen som främsta merit.
Senast i uttagningen var hon dock ”bara” tvåa som storfavorit. Något som gör att hon nu får brottas med ett betydligt tuffare startspår än kalkylerat.
– Ja, hon fick stryk av en för dagen bättre häst, det är egentligen inte mycket mer att säga om det. Visst blev loppet jättetufft för hästen och det kan ha varit en av orsakerna, men så är det ibland. Nu resulterade det i att vi fick ett dåligt utgångsläge och det är såklart mycket svårare att vinna från tolftespår än, säg ett andraspår. Men hästen känns bara bra efteråt, allt är väl och vi har inte direkt gett upp på förhand även det som sagt blir mycket svårare nu.
Men S.G. Empress har så att säga varit ”drottningen i kullen” hittills. Chansen finns där ändå?
– Allt bli ju annorlunda nu, det är mer avhängigt vad de andra gör i loppet, så nu får vi försöka ta dem till slut i stället. Sedan har hon ju varit bäst i kullen hittills, det är ingen tvekan om det, men det har vi inte mycket för nu utan det är ett nytt lopp som gäller. Sedan kan jag inte påstå att jag blir jätteöverraskad om hon skulle vinna ändå, även om vi får börja från ett annat utgångsläge än vad vi hoppats.
Nu är hon anmäld både med amerikansk vagn och barfota runt om för första gången. Tävlar hon så också?
– Bike är jag lite tveksam till att det blir ännu, men barfota runt om blir det nog helt säkert. Det borde ju göra en del, exakt hur mycket vet jag inte, hon har ju tävlat med lätta aluminiumskor tidigare så det är inte kilovis med skor som åker av heller, säger Roger som tillägger att huvudlaget sannolikt förblir öppet.
Stallet har också kvalat in 10 Great Pride (V75-4) till oaks.
Maharajah-dottern har agerat något i skuggan av stallkompisen hittills, men senast i uttagningarna levererade hon en visslande avslutning och var så när på att hinna förbi Screen Time Limit på linjen.
– Hon gick väl minst lika bra i uttagningen som S.G. Empress, så det var en riktigt plusvariant. Hon har också sett mycket fin ut efter loppet och det känns som en häst som kommer mer och mer nu. Läget tycker jag är bra, hon är väldigt speedig och kan nog säkert roffa åt sig en bra placering härifrån.
Men hon slår inte S.G. Empress ”häst mot häst”, eller?
– Hon har ju inte gjort det hittills, men vem vet, det kan vara ett skifte på gång där. Hon fick ju det bättre utgångsläget av de två och jag tycker väl inte hon är en så mycket sämre häst. Hon tävlade barfota och med bike redan förra starten, det funkade fint och det sker inga ändringar till nu.

Walmann är årets kriteriehopp för Walmann
Walmanns hopp i kriteriet då. Ja, det är 10 Walmann (V75-6). Hästen alltså. Passande namngiven efter tränaren.
Som lite kuriosa kan nämnas att den äldre brodern Brambling faktiskt vann just kriteriet, för fyra år sedan.
Walmann har bara hunnit med sex starter fram till lördagens stora uppgift, men vunnit tre och visat prov på mycket hög kapacitet. Senast övertygade han stort när han till synes väldigt enkelt avgjorde i uttagningen efter en läcker spurt ute i spåren.
– Han gjorde ett jättefint lopp senast när han kvalade in och kommer säkert att göra ett bra lopp igen. Vi är förstås beroende av de saker som händer där framme och att vi får det rätta loppet. I så fall kanske han kan speeda ner många, kanske alla, det är klart att det är det som vi hoppas. Hästen är på väg uppåt, han ska kunna göra en ännu bättre prestation nu och formen är på väg åt rätt håll. Så visst finns det en möjlighet att han kan vinna, även om jag tror att det i så fall måste klaffa till hundra procent.
Här är det anmält barfota bak och första jänkarvagn. Har du bestämt dig angående det?
– Barfota bak blir det nog högst troligt, kanske blir det jänkarvagn också, men det tar vi först efter värmningen och efter att kusken känt på hästen. Vi får se då hur det blir, men skorna baktill åker i alla fall av.
Så, är Walmann hästen som kan ge Walmann den eftertraktade kriteriesegern?
– Jag är väl inte jätteoptimistisk på förhand egentligen. Men vi är med och vi har en ganska så bra häst och kan det lösa sig för oss så finns ju möjligheten. Jag kan väl säga att jag har haft sämre möjligheter i Kriteriet. Det kan absolut vara så att han blåser till dem här, för hästen blir bättre och bättre för varje lopp men han måste få det lopp som jag tänkte under spårlottningen att han ska få.
Ja, hur gick tankarna när du till slut valde spår tio för hästen?
– Ja, hade vi valt framspår hade vi varit tvungna att köra för det från början och då finns risken att vi inte kan komma ned vettigt och om vi i så fall skulle nå ledningen så vet jag inte om vi kan stå emot alla, så det var så jag tänkte när vi valde det här spåret, att han ska få ett lopp i ryggar.
Drömmen om att vinna kriteriet lever alltjämt.
Roger Walmann har haft flera chanser och varit nära. För två år sedan hade han favoriten Bedazzled Sox som dock galopperade i starten men kom tillbaka och blev fyra. Allra närmast segern var han 2015 när det blev ett silver.
Du minns kriteriet 2015 väl, Roger?
– Det kan du ge dig på att jag gör. Det var när jag hade Pythagoras Face och jag var helt säker på att vi skulle vinna. Jorma Kontio pressade på i dödens med Readly Express och vår häst bara joggade med i ryggen bakom, så jag var säker på att han skulle vinna men vi mötte världens bästa häst den dagen…Det är klart man minns, men samtidigt inget som man går och tänker på varje dag. Med det sagt, det här är ett lopp jag verkligen vill vinna, så får vi se om den dagen kommer, men det skulle vara jättekul, det skulle vara stort.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »