Segermaskinerna imponerade i Bollnäs – 19:e raka för Margareta Tooma

| 2024-10-08 11:05

Det var onekligen segermaskinernas afton i Bollnäs. Margareta Tooma tog sin 19:e raka seger. Majblomster vann sitt 17:e lopp i 20:e starten. Och den svenska mästaren Månlycke A.M. tog femte raka – trots en stor galopp i inledningen..


Foto: Lars Jakobsson / TR Bild.
 

Foto: Lars Jakobsson / TR Bild.

 

Hästar med en enorm vinnarinstinkt gästade Bollnäs under måndagskvällen. I dagens sista lopp bjöd Margareta Tooma på en häftig uppvisning. Det Daniel Redén-tränade stoet tog sin 19:e raka seger när hon lekte med konkurrenterna. Hon inledde på innerspår när hästarna radade upp sig och Örjan Kihlström satt och gottade sig i det höga tempot när konkurrenterna duellerade framme i täten om ledningen. Efter ett varv lyfte Kihlström ut Margareta Tooma i andraspår och hon var framme utvändigt om ledande Heartbeat Julie dryga varvet kvar. Kihlström lättade lite på tömmarna dryga halvvarvet kvar och i ett nafs övertog Margareta Tooma ledningen 500 kvar. Hon stack sedan ifrån de övriga som inte kunde hänga med och vann i avstannande stil till slut med ett par längder. Segertiden blev 1.12,6/2140a i årets andra start. Margareta Tooma har därmed inte förlorat sedan i juni i fjol.
– Hon är precis som vanligt, väldigt flegmatisk från start och sedan tuffar hon på hela vägen och gör sitt jobb. Hon kändes fin. Alla lopp ska köras och det var ett tag sedan hon startade, men hon brukar ju leverera varje gång hon startar. Man får vara glad så länge hon fortsätter att göra det, berömde Örjan Kihlström.

Majblomster lekte hem sin 17:e seger
Segermaskinen Majblomster hade en enkelt uppgift i ett litet fält i den fjärde avdelningen på V64 där hon stod med 40 meters tillägg. Mats E Djuse körde ett snällt och avvaktande lopp i tredje par utvändigt och när han vred ut till attack 600 meter kvar small det bara till. Majblomster flög förbi hela fältet i ett nafs och tog över ledningen in i sista sväng. Sedan försvann megafavoriten ifrån till en överlägsen seger och såg ut att vara ute på ett träningsjobb. Det här var hästens 17:e seger i 20:e starten.
– Det kändes tryggt hela vägen, konstaterade Mats E Djuse.
Tränaren Jan-Olov Persson stod vid sidan och nöjt av sitt fantastiska fyraåriga sto.
– Hon är ju fantastiskt fin. En otrolig löpare alltså. Det är sällan man kan se ett kallblodssto som är så läcker. Nu hon tjänat tre miljoner som tre- och fyraåring. Hon springer tider som duger i högsta klassen redan nu, sa Jan-Olov Persson.

Svenske mästaren brutal efter galopp
Innan V64 startade kördes det ett försök till Dubbelcupen. Storfavoriten Månlykke A.M. öppnade snabbt till ledningen från springspåret men galopperade efter 100 meter. Han tappade mycket mark samtidigt som Järvsöodin såg fin ut där han fick husera framme i täten. Månlykke A.M. jobbade sig ikapp fältet och halvvarvet kvar styrde Magnus A Djuse på ute i spåren. Det bet väldigt bra för Månlykke A.M. som kom farande i en vass avslutning och kopplade greppet på Järvsöodin 100 meter kvar. En suverän insats av den Gunnar Melander-tränade hästen som nu tog sin femte raka seger och imponerade stort. Segertiden blev 1.22,8/2140 meter kallblodsstjärnan som vann Unionskampen i starten innan och Svenskt Mästerskap näst senast.
– Det var väldigt snöpligt och det var inte vad man hade tänkt sig att det skulle bli galopp där när vi hade avgjort spetsstriden. Det kändes inte bra i det läget. Han ställde sig men tappade en hel del mark innan han kom ikapp. Då tänkte jag att vi får bara ge honom ett lopp i ryggar och se vad vi kan ta och jag trodde inte att vi kunde gå runt om. Men jag kände 500 kvar att det fanns mycket krafter kvar och då ställde jag på i spåren. Det bet otroligt bra och han är i en så otrolig form att han redde ut det ändå. Han avgjorde enkelt mitt på upploppet och det var imponerande, sa Magnus A Djuse.
Även Gunnar Melander var mycket imponerad över sin ögonsten.
– Man trodde att det var över när han galopperade men hästen var väldigt bra. Han sa det Magnus att han tog ledningen hur lätt som helst men sedan slappnade hästen av och rullade över. Meningen nu när vi vann det här så får vi vara med i Dubbelcupens final på Bergsåker när det är V75, sa Gunnar Melander.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »