Inför V75® (Drömjackpot): Elfving om sitt kriteriehopp - "Han är ett superproffs”

| 2024-10-08 11:00

Han har tagit sju segrar på tio starter och aldrig missat prispallen. Phantom Express övertygade vid segern i uttagningsloppet till Kriteriet – och kan på lördag ge sin tränare Joakim Elfving hans största framgång i karriären. – Min häst är ett superproffs. Nu blir det barfota runt om för första gången, säger Joakim Elfving som hittade supertalangen som fölunge på Gotland..

Foto: Maria Holmén / TR Bild.

Foto: Maria Holmén / TR Bild.

På lördag smäller det på Solvalla när landets största treåringslopp ska avgöras. Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks. Det är dessutom finaler i STL och den sportsligt högklassiga omgången på V75® är även kryddad med en Drömjackpot. Enligt ATG finns det 75 miljoner kronor i potten för sju rätt. En av de hetaste hästarna i Kriteriet är Phantom Express som tränas av Joakim Elfving. Hästen har på tio starter inte varit sämre än trea hittills, och det har blivit sju segrar, två andraplatser och en tredjeplats. I somras var Phantom Express tvåa i E3-finalen och därefter har han tagit tre raka segrar. Han har hittills sprungit in 2,1 miljoner kronor.
– 4 Phantom Express (V75-6) är ett superproffs på det han gör. Han har alla ingredienser som en topphäst ska ha och jag tycker att han har utvecklats ytterligare efter E3-finalen i somras. Han har faktiskt blivit ännu bättre och så fin som han känns nu har han inte gjort tidigare, säger Joakim Elfving.

”Vi hade en plan i försöket som lyckades”
I uttagningsloppet körde Ulf Ohlsson offensivt från spår elva när han tog rygg på en startsnabb häst och sände sedan iväg direkt via tredjespår i första sväng. Han kom därmed före den värsta konkurrenten FaceTime Dream och kom till ledningen efter ett halvvarv. Sedan var det ingen som kunde utmana Joakim Elfvngs häst på allvar och Phantom Express höll enkelt FaceTime Dream ifrån sig upploppet ner och vann säkert.
– Vi hade den planen i försöket att köra offensivt direkt och försöka komma före FaceTime Dream. Nu hade vi flyt att det lyckades och han kom igenom bra. Sedan var hästen jätteduktig och vann med lite krafter kvar. Det har han för övrigt gjort varje gång utom när han var tvåa i E3 där han fick gå utvändigt och blev då riktigt trött. Men det har som sagt hänt mycket med hästen efter E3, menar Elfving.
– Han har i alla fall tagit försöksloppet jättebra precis som han har gjort varje gång tidigare år. Han har känts jättefin i lugna jobb efteråt och det ska bli spännande på lördag.

Första barfota runt om i karriären – "Har en häst som kan vinna”
Phantom Express har spår fyra bakom bilen i Kriteriet och körs igen av Ulf Ohlsson. Förstapriset är två miljoner kronor och det dubbla för de hästar som är premiechansade. Nu blir det också barfota runt om för första gången i hästens karriär.
– Det har varit planen hela året, att om vi kvalar in till Kriteriet så plockar vi av skorna då. Förhoppningsvis ska det göra några meters skillnad. Han är startsnabb men hur snabb han är får du fråga Uffe om. Han har hittills aldrig tryckt av honom ordentligt men min känsla är att han är riktigt snabb.
– Det blir spännande i finalen och jag känner att vi har en häst som kan vinna. Men det är ett tufft lopp och det kommer säkert bli små marginaler som kan avgöra. Men det ska i alla fall bli väldigt kul att vara med, säger Joakim.

Hittade honom som fölunge på Gotland
Romme-tränaren, som har 42 hästar i stallet, hittade Phantom Express på Gotland när denne var föl. Han rekommenderade sedermera delägaren Patric Skoglund att köpa hästen och har haft honom i träning sedan ett års ålder fram till nu.
– Jag hittade honom som fölunge hos uppfödaren på Gotland när jag var där på semester. Jag var bara där för att hälsa på men passade samtidigt på att kolla på lite hästar. Då såg jag Phantom Express och två hästar till som jag lade på minnet.
– Sedan kom Patric och sa att han ville satsa på något riktigt bra och då tog jag upp att jag hade sett den här hästen på Gotland. Sedan kom det på tal igen efter ett tag och Patric sa då att han ville köpa hästen tillsammans med ett ägaregäng och på den vägen är det.
– Jag tycker att han både som ett- och tvååring har visat bra kvaliteter hela tiden men det var runt kvalet när vi började köra lite farter då han visade att det kunde vara något riktigt stort på gång. Till vardags är han en väldigt busig och positiv häst men som helhet är han som sagt ett superproffs i allt han gör, säger Joakim Elfving.
Till sist; hur stort vore det för dig att vinna Kriteriet på lördag?
– Det skulle vara det största som jag har varit med om i så fall.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »