V75®: Hannas segermaskin överlägsen på nytt banrekord

| 2024-10-07 08:46

Hanna Olofsson har kämpat med en dubbelsidig lunginflammation den senaste tiden. I Coin Boy L.A. har hon fått fram något extra och treåringen påskyndade förhoppningsvis tillfrisknandet när han vann överlägset i V75® – och tog sin nionde seger i år. – Hästen var väldigt fin och nu blir det Breeders Crown, sa Hanna Olofsson efter segern på hemmaplan på nytt banrekord.

Boden var värd för V75® och banans hemmaprofil Hanna Olofsson har något extra i den treårige valacken Coin Boy L.A. Trots att han nu mötte äldre hästar – och trots att det var första gången över kort distans – så bollade han med konkurrenterna. Han fick dessutom en otacksam löpning utvändigt om ledande Ready West men det bekom honom inte ett dugg.
Det gick undan värre från start där Ready West pressade sig till ledningen före Heineken Bishop i en tuff öppning som kostade 1.10,4 första 500 metrarna. Han varvade på 1.12 men plötsligt galopperade Ready West i sista kurvan. När Mats E Djuse plockade ner honom på säkerhetsspåret följde Coin Boy L.A. med och bakom satt Sandra Eriksson som försökte komma mellan hästar men fick då galopp med sin Heineken Bishop i en trång situation. Efter den dramatiken stack Coin Boy L.A. bara ifrån de övriga över upploppet och var smått överlägsen på tiden 1.12,6/1640a, vilket var nytt banrekord.
– Ledaren galopperade och då följde min häst med och bröt ner. Så det var väl mitt fel kanske att Sandra fick galopp på sin häst. Det var inte min avsikt men sånt som kan hända i stridens hetta, sa en självkritisk Hanna Olofsson efteråt.

Ingen bestraffning utdelad – fanns inte plats för den andra hästen
Men måldommarnämnden och riksfunktionären var dock eniga i sitt beslut om att inte utdela någon bestraffning. De menade att det inte fanns tillräckligt med plats för hela ekipaget för Sandra Erikssons häst som försökte komma fram, och därmed gjorde Hanna Olofsson inte något fel med Colin Boy L.A.
– Han var snabbare ut än vad jag trodde och tyckte det var kul med 1600 meter. Hästen var väldigt fin och vi har inte legat på latsidan utan startat ganska frekvent. Han verkar gilla det och nu blir det Breeders Crown i början av november, sa Hanna om hästen som inte var anmäld till Svenskt Travkriteirum.
Det är inte omöjligt att Coin Boy L.A. kan bli en av de bästa hästar som Hanna Olofsson har tränat. Han är uppfödd och ägd av hennes pappa Lars Olofsson.
Hanna Olofsson har den senaste tiden dragits med en dubbelsidig lunginflammation som har varit svår att få bukt med. Men nu hälsade hon att hon är på bättringsvägen med en ny antibiotika och en övertygande seger med Coin Boy L.A. hjälper förhoppningsvis till ytterligare med tillfrisknandet. Därmed klev stall Hanna Olofssons hästar över tre miljoner kronor i insprungna pengar i år, och segerprocenten är fina 19 procent.

Dubbel Djuse inledde med Bingo Pop och Sjöli Morten
Favoriten Bingo Pop inledde V75 genom att vinna från positionen utvändigt om ledaren. Magnus A Djuse låg lugn snett utvändigt och lät ledande Nybys Bumblebee dra undan i täten. Men inne på upploppet gav han Bingo Pop full anfallsorder och då kopplade hästen greppet direkt och höll undan in i mål.
– Jag är en liten amatör och det här är det största som har hänt, sa tränaren Carolina Krokvik.
– Det var väl tränat och det är inte svårt att köra i dödens med vältränade hästar, berömde Magnus A Djuse.
Andrahandsfavoriten Filling Fuel fick en miserabel start och blev hängande i spåren och fick backas sist. Han formligen flög fram över upploppet och var inte slagen med mycket som fyra i mål.

”Jag tycker väldigt mycket om honom”
Magnus A Djuse slog till även i den andra avdelningen, tillika Kallblodsdivisionen, och den här gången med Sjöli Morten som tränas av Roger Nilsson. Efter en inledande resa i andra par utvändigt blev han utan draghjälp varvet kvar när den utvändige favoriten Guli Hektor galopperade (knäckte checkremmen, berättade Jörgen Westholm efteråt. Sjöli Morten pressade hårt på ledande Sjö Prinsen och tryckte sig förbi denne in i slutsvängen. Tangen Svenn hade smugit med bakom och gled fram på utsidan och försökte över upploppet men Sjöli Morten klev bara ifrån till en lätt seger. En övertygande insats av hästen som endast har missat platsen bland de tre främsta en gång på 21 starter. Det har blivit tio segrar, nio andraplatser och en tredjeplats. Nu kom också första segern i V75.
– Det är en fantastisk häst och jag tycker väldigt mycket om honom, sa hemmatränaren Roger Nilsson.

Combat Fighter grym efter en katapultstart
Combat Fighter har efter försäljning till Finland gjort två starter för sin nya tränare Antti Ojanperä. Efter seger i debuten på finsk mark kom nu andra raka fullträffen på sex veckor – och den här gången i Silverdivisionen i V75. Combat Fighter är tidigare känd som en startkatapult av rang, och de takterna sitter fortfarande onekligen i. När startbilen släppte fältet tog Beacon Kronos först hand om ledningen före Mizai, men in mot första kurvan kom Combat Fighter flygande med en suverän kurvteknik och bombade till ledningen i en ursinnig öppning. Första 500 travades efter 1.09,5 och då försökte sig Mats E Djuse på en kupp och tryckte till med utvändige Mizai i ett försök att försöka överrumpla Combat Fighter. Det lyckades inte och Combat Fighter fick lägga en speed och behöll täten för Mika Forss och varvade på tiden 1.10,5. Över upploppet bevakade Mika Forss så att inte Beacon Kronos i ryggen skulle få luckan i tid, och när Magnus A Djuse hittade fritt var det för sent. Beacon Kronos sköt till vasst till andraplatsen men Combat Fighter höll undan till en säker seger. Vinnartiden blev 1.110,/1640a vilket också var nytt banrekord.
– Det var första gången jag körde honom. Han är så lugn och fin att köra och man kan aldrig tänka att han är så snabb också. Direkt när bilen rullade på kändes det som en olik häst än i provstarterna. Vi hittade ledningen och det blev ganska enkelt. Mats gjorde en riktig fråga tusen kvar men jag tycker att det var lite krafter kvar i mål. En väldigt fin prestation, berömde Mika Forss.

Ove A:s jubileumshäst slog till igen
Ove A Lindqvist tog seger nummer 3000 som kusk för en tid sedan och det gjorde han med Younameit. Nu slog det samspelta ekipaget till igen när de vann den sjätte avdelningen, tillika ett försök i Diamantstoet. Ove A var med på noterna när den initialt spetsande I Am A Queen travade dåligt och tryckte till mitt i första kurvan. Då galopperade I Am A Queen och Younameit tog över ledningen. Sista halvvarvet var det bara Sandsjöns Amazing som kunde haka på och försökte utmana över upploppet, men Younameit sträckte på sig och vann säkert. Hästen tränas av Skellefteå-amatören Lars Edström, som även fick se sin Soccerbox spurta in till tredjeplatsen.
– Hon är ju faktiskt rätt så bra, lite småtrög av sig men när jag såg att tvåan tappade travet så chansade jag lite där och körde till. Det gick vägen och det hade blivit tufft att gå utvändigt, sa Ove A Lindqvist.

Cameron spurtade ner ledande favoriten Kilgore
Markus Pihlström-tränade Hurricane Godiva ledde runt om för Ulf Ohlsson i den fjärde avdelningen. Hästen vann enkelt efter att ha fått bestämma i täten.
I den avslutande avdelningen föll favoriten Kilgore. Han öppnade tufft den första biten i körningen om ledningen och lyckades precis hålla ut de andra in i första kurvan. Han inledde med 1.10 första 500 metrarna och varvade på 1.13. Daniel Wäjerstens häst såg ut att sitta på leken inne på upploppet med stallkamraten Zaxton fastlåst i ryggen. Men när det var 100 meter kvar tröt krafterna samtidigt som Mats E Djuse kom farande med Cameron långt ut i banan. Jörgen Westholm-tränade Cameron spurtade förbi till segern före en likaledes bra avslutande Jamie Sisu. Favoriten Kilgore fick nöja sig med tredjeplatsen och Zaxton fick aldrig se dagens ljus som fastlåst i mål.
– Det såg lite bättre ut med strykningarna, sa Mats E Djuse apropå att Cameron hade spår tolv.
– Det löste sig bra under vägen och det är en jättefin löphäst som har gjort bra lopp varje gång på slutet.
Scandal Plays Minne, tillika Gulddivisionen, kördes utanför V75 och där vann Castor The Star som gjorde första starten på svensk mark efter det misslyckade USA-äventyret där hästen var oplacerad i VM-loppet på Yonkers. Nu var den Jörgen Wesholm-tränade hästen tillbaka i vinnarcirkeln igen efter en vass avslutning tillsammans med Mats E Djuse.
Sju rätt på V75 gav 85 768 kronor.

editorMichael Carlsson, Kanal 75

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »