Inför GS75®: Spännande veckor för mångsysslare Lindberg

| 2024-10-03 09:30

På söndag avgörs Grand Slam 75® i Årjäng. Då plockar hemmatränaren Kristian Lindberg ut halva stallet. - Det ser riktigt spännande ut, tre av dem kan vinna.

Kristian Lindberg har hela sex hästar till start på hemmabanan Årjäng på söndag. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Kristian Lindberg har hela sex hästar till start på hemmabanan Årjäng på söndag. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Det är hektiska tider för Kristian Lindberg. Hästarna går starkt för dagen och tävlar frekvent, dessutom kör stallet in unghästar åt stall SoFo som efter ett år brukar gå över till andra tränare. För dagen har han ett tiotal ettåringar för inkörning och merparten av dem går sedan vidare till andra tränare.
- Det är inga konstigheter, det är en uppgörelse vi har och ett samarbete vi haft i nästan tio år. Jag är bara glad över att ha fått vara med på resan, säger Kristian Lindberg.
En av stjärnorna som inlett karriären hos Årjängstränaren är kullettan Fame And Glory som vann Svenskt Travkriterium förra året och lekte hem Svenskt Travderby i år i regi Timo Nurmos. Nästa fredag startar fyraåringen i Europaderbyt på Vincennes.
- Visst känner jag en viss stolthet. Det är en fantastisk häst och jag är inte förvånad över hans framgångar. Jag kände i februari som tvååring att det var något extra och det är den överlägset bästa häst jag har kört. Jag hoppas att han fortsätter att tävla, han ser fortfarande ut att ha mycket utveckling i sig.
Även i år har han ett finger med i spelet när Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks avgörs nästa lördag. Han har kört in både Bullet the Bluesky och Ecurie Brodda som ses som segerkandidater i miljonloppen.
- Det är ganska överraskande för mig, det trodde jag inte, ingen av dem avslöjade speciellt mycket utan var som vilka hästar som helst. Tydligen är det riktiga tävlingshästar och det blir en spännande lördag även för mig.

Spännande förutsättningar för flera
Efter ett par veckors uppehåll tar GS75® plats i kalendern igen och det avgörs på Lindbergs hemmabana Årjäng och han startar hela sex hästar.
- Det är kul att det passar och hästarna tävlar bra just nu och jag hoppas det kan trilla in någon eller ett par segrar, förutsättningarna finns i alla fall.
Först ut är 8 Himalaya Sisu (GS75-1) som startade så sent som i måndags.
- Hon var väl bara okey, hon var lite segare än vad jag hoppats på. Hon har tränat bra innan och känns fin efteråt. Nu blir det täta starter och det hoppas jag ska vara positivt. Läget är dåligt och hon måste ha en hel del tur för att komma in i matchen.
Treårige 1 Fourwhitesox (GS75-2) svarade för en fin debut och vann via en bra spurt.
- Det var lite överraskande. Han hade tränat på fint utan att avslöja så mycket, det visade sig att han är en löphäst. Det var ett annat tryck i honom när det blev allvar. Han var lite trevande från start, desto bättre till slut och jag hoppas att han tar sig iväg bättre från början. Skulle vi nå ledningen så kör jag där och han ska räknas.
Kallblodige 6 M.P.Atle (GS75-3) kommer från derbyäventyr i Norge.
- Jag var nöjd med honom både i kvalet och i finalen till Norskt Travderby. Hästen känns fin efteråt och blir bara bättre och bättre. Han är under utveckling och ska ses med chans.
Bakom 6 Nevertheless (GS75-5) har Lindberg taktiken klar.
- Jag laddar för ledningen. Hon har vunnit ett lopp och det var från spets. Hon tränar bättre än hon tävlar och känslan är att hon bjuder till bättre om hon kommer först. Jag kommer att lägga på ett helstängt huvudlag för första gången och hoppas hon tar i mer.
I GS75-6 startar 7 Indiana Downs som är bästa chansen under dagen.
- Hon gör det bra varje gång. Senast vann hon åkandes på en 1.13-tid och känns fortsatt fin i träningen. Hon har startat en gång över lång distans och det var i ett kval till Stochampionatet. Indiana Downs fick trava utvändigt ledaren och det blev för tufft och det drar jag inga förhastade slutsatser på. Henne tror jag på.
Du har två hästar till i loppet, deras status?
- 4 Hankypanker Slanter spurtade bra senast och har fin form. Det är första gången över lång distans, det oroar inte för att han är stark och jag tror det snarare är en fördel. Eventuellt ändrar jag huvudlag på honom från ett stängt till ett halvstängt. Jag kör själv 14 Hard Center som inte letar lite efter formen. Jag smyger med och hoppas på pengar.
Vem är bästa chansen?
- Det är Indiana Downs före Fourwhitesox och M.T.Atle.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »