De krigade mot varandra i årgångsloppen under två säsonger.
Men medan Dancer Brodde fick ta emot lagerkransar efter så väl Kungapokalen som Breeders’ Crown så fick Staro Mack Crowe aldrig med sig någon klassisk seger, trots tappra pallplaceringar i såväl Sprintermästaren som Europaderbyt.
Men ett år senare tycks rollerna ombytta.
När de två femåringarna drabbade samman i gulddivisionen på Jägersro visade de att en ny generation är redo att ta över i eliten.
Men också att Staro Mack Crowe, omgångens mest spelade häst, är den för dagen tuffare av de två kulltopparna födda 2019.
Kvickast första biten var inte oväntat Dancer Brodde, som provades barfota runt om för första gången sedan han galopperade som derbyfavorit i karriärens viktigaste lopp den här helgen i fjol.
I år höll han ordning på benen, satt tidigt i ledningen och såg för en stund ut att ha loppet i sin hand.
Då gjorde Magnus A Djuse slag i saken, lämnade andra par utvändigt och klev fram utanpå ledaren.
- Jag hade respekt för Dancer Brodde och kände att min största chans att slå den var att sitta utvändigt och ha lite närkontakt. Man vet att det är snabba förhållanden på Jägersro och att ledningen är extra gynnsam. Han är väldigt stark och avgjorde på skalle och styrka sista 100, berömde Magnus A Djuse kring hästen som gjorde tredje starten efter flytten till storebror Mattias Djuse.
- De har gjort det jättebra, och det är klart att Katja Melkko hade gjort ett väldigt bra tränarjobb innan också. Han var jäkligt bra Dancer Brodde också, han ville inte ge sig, men den här krigade sig förbi. När jag drog ner det norska huvudlaget fick jag väldigt bra svar. Det blev lite många ben en bit, men han redde ut det och det kändes väldigt stabilt sista 100. Det är en skjutare, sedan hur bra han är vet man inte. Men något alldeles extra, det är det, berömde Magnus A Djuse medan besegrade Johan Untersteiner gav sin syn på Dancer Brodde:
- Han kändes fin hästen och jag fick loppet precis dit jag önskade mig. Men den andra hästen var för bra. Det är klart att man skulle vilja att det fanns det där lilla extra sista 100 meterna. Det har inte riktigt funnits som äldre. Men vi får finslipa lite och hoppas att vi kommer dit.
Segertiden för Staro Mack Crowe blev 1.09,9/1 640 meter autostart.
Mer lovande än kullkamraten
Untersteiner behövde inte vända hem segerlös för det, då han spårat hem första avdelningen med Dart Kronos – en häst som i början av karriären hölls högre än sin jämnårige och idag fyra miljoner rikare stallkamrat.
- Från början var det absolut så, men det gäller att kunna starta på och hålla sig hel och frisk. Tyvärr har det inte riktigt varit så med honom. Det har varit mycket problem med hans ben, framförallt ett bakknä som har krånglat. Men det var kul att vi kunde få lite betalt idag i alla fall, kommenterade Untersteiner som såg ut att bli överflyglad flera gånger om in i första sväng, men räddades av galopperande konkurrenter.
- Vi fick ledningen till skänks. Vi kom iväg perfekt, men han kunde inte riktigt ”axxa” som vi hade behövt göra för att hålla ledningen. Sedan ramlade de som käglor framför mig i första sväng och försvann åt alla håll. När vi väl satt i ledningen förstod jag att nu blir det spännande.
Spännande blev även silverdivisionen där S.G.Mistral tog emot omgångens näst mest spelade häst Mulberry via 1.11,8 första varvet över full distans.
Det gav trötta ben på ledarparet och ett rafflande upplopp där Iceland Falls och Björn Goop gick från sista till första plats via en rykande spurt längst ut i banan.
Ett härligt formbesked av Fredrik Wallins åttaåriga järnlady som krigade mot europaeliten i Sweden Cup under elitloppshelgen i fjol, men sedan haft det motigare.
”Dubbla det nästa år”
Den som satt i sulkyn den gången på Solvalla var Magnus A Djuse.
Och kanske ångrade landets kuskchampion sitt val av häst när han fick se sig snöpligt nedspurtad bakom duktiga tvåan Don’t Say Gar.
En seger där hade nämligen så här i efterhand skrivit in honom i historieböckerna som förste kusk att vinna fem avdelningar på V75 under en lördag.
För Djuse visade sig nämligen i övrigt smått oslagbar i sensommarvärmen på Jägersro.
Det började bakom Alessandro Gocciadoros italienska Diva Ek som äntligen kom iväg felfritt och visade överlägsen kapacitet för klassen då hon tågade runt motståndet i tredjespår på slutrundan.
- Jag vågade inte riktigt köra från start, så det blev att vi backade istället. Sedan löste det sig rätt okej, vi fick en bra rygg och eftersom hon inte hade varit med i körningen från början fanns det spring i benen till slut. En väldigt fin och jättesnygg häst, kommenterade Djuse som däremot valde att blanda sig startrusningen bakom ett annat snyggt sto, Veikko Haapakangas flyfotade Sabasi.
1.11.2 första varvet från spets utmynnade i en segertid på 1.10,8/1 640 meter autostart sedan ekipaget stått emot uppvaktningen från Make or Break Zaz över upploppsrakan.
- Det blev bra tryck på loppet och hon blev utmanad till slut, men jag tycker att hon visade bra moral som sträckte på sig. Hon var lite sämre senast och det är klart att man blir lite orolig då, men Veikko sa att han var väldigt nöjd med hästen och då var jag tvungen att lita på det, fortsatte Djuse vars granne från åren på travskolan Wången i Jämtland torde ha alla förutsättningar att ta titeln ”Årets komet” på Hästgalan i vinter, men har ambitioner att klättra ännu högre.
- Otroligt skönt. Det är en ruggig märr. Vi har haft ett fantastiskt år, mitt första hela år som tränare. Nu ska vi trumma på ordentligt hela hösten och vintern för att fixa riktigt bra siffror. Sedan ska vi dubbla det nästa år. Jag har ett otroligt lag där hemma. Vi siktar mot stjärnorna och kommer göra allt för att komma dit, kommenterade 24-årige Haapakangas, som tog säsongens femte seger på svenska V75 och passerade tre miljoner kronor till stallet.
För Djuse är samma siffra i sulkyn 41, överlägset bäst i landet.
Lördagens fjärde vinnare var Fredrik Wallin-tränade Mixed Hangover, som bevakade fältet i tredjespår runt sista sväng.
- Jag körde väl lite mot Stefans häst (Persson, bakom Foreign Affairs) där. Nu vet jag inte om vi vunnit även om den kommit ut, men det gjorde ju inget att den blev kvar bakom oss. En häst under utveckling som tål att gå och har väldigt bra styrka, kommenterade Djuse sedan han fullbordat sin fyrling.
Adrian Kolgjini och Swish the Cash satte punkt för omgången där de många jackpotmiljonerna spreds brett och utdelningen stannade vid 37 596 kronor för nästan 2 000 system med sju rätt.