Inte sedan Fakir och Lorry på 1930-talet har två syskon vunnit Svenskt Travderby.
I år kan det vara dags.
Timo Nurmos-tränade Fame and Glory löste sitt derbykval på enklast möjliga sätt sedan Björn Goop styrt till ledningen och eldat ifrån konkurrenterna på slutrundan.
Därmed finns alla förutsättningar att upprepa det storebror Calgary Games gjorde för tre år sedan.
- Han kändes fin, jättefin, men som att han behövde ett lopp i kroppen. Han är stark, han är snabb och han tål att gå. Det driver enormt för honom, han är ett riktigt monster på det sättet, kommenterade Goop efter vad som närmast blev en joggingtur på i sammanhanget enkla 1.13,4/2 640 meter autostart sedan spetsande Underground Artist valt att släppa ifrån sig kommandot och lifta med till andrapriset.
Däremot gick det inte vägen för stall Nurmos andra stora derbyhopp Barn Ready som galopperade bort sig halvvägs in i sin kvalificering.
- Det är en jättesvår häst. Jag vet inte varför han galopperade, det kändes inte innan på något sätt. Han travade väldigt bra, var fräsch och fin, men så bara galopperade han. Jag kan inte förklara det, sade körande Magnus A Djuse efter loppet som kom att bjuda på kvällens svettigaste uppvisning – och sannolikt den största utmanaren till Fame and Glory i finalen.
Daniel Redéns Epic Kronos tävlade barfota runt om för första gången, hamnade utvändigt om ledaren, låg på hårt under loppet – men kunde ändå plocka ner ledande Stens Rubin och stega undan på kvällssnabbaste 1.12,0/2 640 meter autostart.
- Det är en väldigt bra häst, det har han visat vid några tillfällen tidigare, och han var så bra som jag hade hoppats. Han är så stark att han tål att löpa på i ganska hårt tempo, därför drog jag inte så våldsamt hårt i honom utan tänkte att han skulle klara av det ändå. Kapacitetsmässigt är han riktigt bra. Ännu så länge är han bäst när han får löpa fritt, sedan har han varit svår när han fått springa bakom hästar. Men springa, det kan han ju, kommenterade körande Örjan Kihlström.
Sen lucka för tyske uppstickaren
Det var andra segern för firma Redén/Kihlström sedan Holcombe Zet fått dirigera sitt försök i ledningen, och försvarat sig mot störtdykande Trogir.
- Det löste sig bra. Den tyska hästen blev lite pigg så det tog en stund innan vi kom till ledningen. Sedan fick vi ta det väldigt lugnt mitt i loppet. Han är väldigt allround, ganska snabb från start och kan speeda till slut också. Finalen blir jättetuff med många bra hästar, men klaffar det kan han få en bra bit av kakan, sade Kihlström.
Den ”tyska hästen” var kvällens mest exotiske gäst. Trogir hade radat segrar i hemlandet utan att knappt tjäna några pengar – men visade att han står sig mycket väl även i födelselandet. Det innebär att Michael Nimczyk fixade en ny biljett norrut om knappa två veckor.
- Vi är nöjda, för stallet är det här väldigt stort, att ha en häst med i svenska derbyt. Jag tycker att han var riktigt bra idag. Inför loppet tänkte jag att jag släpper om Holcombe kommer under första 500 meterna. Men jag hade hoppats få luckan tidigare, nu fick vi chansen 50 meter för sent och därför blev vi bara tvåa. Jag drog aldrig tussarna och har aldrig gjort det i lopp, bara en gång hemma. Nu hoppas vi att han håller sig frisk i tolv dagar, sedan kommer vi tillbaka med en riktigt bra häst, hälsade Tysklands kuskchampion om hästen som förblir derbyts riktiga joker.
Macahan – en ”late bloomer”
Fredrik Wallins kungapokalstrea Global Etalon bar på ett knappt favoritskap och löste det genom att ta emot envist utmanande Herkules Zet sista halvvarvet.
- Han är bra den här. Det blir väldigt spännande för honom i finalen. Det är en sådan som slår lite ur underläge. Fame and Glory kommer att bli hästen att slå, men där bakom är han nog med och hugger, det tror jag, kommenterade körande Magnus A Djuse.
Ännu enklare blev det för Kuiper som dominerade i stor stil från ledningen.
- Han var spänstig och bra och fin med öppet huvudlag, jag är jättenöjd med hästen, konstaterade Daniel Wäjersten som tog med sig skuggande Kojak Sisu till finalen.
Sena strykningar kan förändra mycket och underlättade onekligen för Macahan, som plötsligt inte hade någon häst framför sig från sitt tillsynes hopplösa tolftespår. Carl Johan Jepson gjorde slag i saken, tryckte på gaspedalen direkt och satt i spets i första sväng.
- Det blev helt andra förutsättningar när Jormas häst blev struken, då fick jag tänka om totalt. Jag hade väl lite på känns att Daniel (Wäjersten, bakom Zaxton) skulle släppa och tror att han var nöjd med andrapriset, konstaterade segerkusken.
För tränaren Maria Törnqvist var det en av höjdpunkterna på ett riktigt genombrottsår där hon vunnit mer än var fjärde lopp och för länge sedan slagit stallets rekord gällande insprungna pengar.
- Det här är sådant man drömt om sedan man var liten. Det betyder jättemycket. Det är sådan sjuk lättnad. Han var så himla fin i värmningen, men spår 12 kan alltid krångla till det. Men det blev helt perfekt. Det är en helt fantastisk häst, han är en late bloomer, det känns som att hösten kommer att bli hans säsong, kommenterade en överlycklig Törnqvist.
Bära eller brista i finalen
Om Fame and Glory blir klar favorit till derbyt ser det desto öppnare ut bland stona.
Countess Face kunde inte svara spets mot startkatapulten Caia, men Adrian Kolgjini styrde omedelbart ut för att överta kommandot och höll den senare fastlåst tillräckligt länge för att den vassa slutstöten inte skulle bli ett allvarligt hot.
- Jag är ganska säker på att hon Countess kommer att vara kraftigt förbättrad till finalen eftersom hon inte har fått något riktigt lopp i kroppen sedan slutet av maj. Det har hackat mycket sedan dess. Då lägger vi på blinkershuvudlag och kör barfota runt om, det får bära eller brista, konstaterade Adrian Kolgjini som spårade hem ytterligare en kvalificering bakom Xia Lloyd – och berättade att lillebror Dante får förtroendet i sulkyn om knappt två veckor.
Övriga kval till Derbystoet avgjordes utanför V75. Den som övertygade mest var Mattias Djuses Knickers Sisu som drog sönder fältet till smått överlägsen seger på snygga 1.11,7/2 140 meter autostart.
- Hon har visat att hon är riktigt bra. 1.10,5 sista varvet idag, är hon så här bra i finalen räcker nog det ganska långt, kommenterade Mats E Djuse.
Spetsvinster blev det även för Thor Borgs Daim Brodda och Jörgen Westholms Sonesta medan Roger Walmanns Kelly Smartface bjöd på kvällens knall då hon spurtade in som tvåa från ”hopplöst” läge och tilldelades segern sedan målettan FriendofthePhantom diskvalificerats för trängning.
Det gav andraplatsen till Timo Nurmos Granger vilket innebar att körande Mats E Djuse tangerade Kihlström som bästa kusk med fyra inkvalade hästar.
V75 betalade blott 177 kronor med jackpot på både sex och fem rätt – vilket innebär att drygt åtta miljoner kronor fonderas till kommande omgångar och inte påverkar lördagens drömjackpot med uppskattade 75 miljoner kronor till en ensam vinnare.
Startlista Svenskt Travderby 2024
2 640 meter autostart
Häst - tränare
1 Kuiper – Daniel Wäjersten
2 Epic Kronos – Daniel Redén
3 Macahan – Maria Törnqvist
4 Global Etalon – Fredik Wallin
5 Fame and Glory – Timo Nurmos
6 Trogir – Wolfgang Nimczyk
7 Zaxton – Daniel Wäjersten
8 Stens Rubin – Johan Untersteiner
9 Holcombe Zet – Daniel Redén
10 Herakles Zet – Daniel Redén
11 Kojak Sisu – Timo Nurmos
12 Underground Artist – Christoffer Eriksson
Förstapris: två miljoner kronor
Startlista Derbystoet 2024
2 140 meter autostart
Häst - tränare
1 Sonesta – Jörgen Westholm
2 Daim Brodda – Thor Borg
3 Kelly Smartface – Roger Walmann
4 Countess Face – Adrian Kolgjini
5 Knickers Sisu – Mattias Djuse
6 Carmita Silvio – Johan Untersteiner
7 Pure Diamond – Fredrik Wallin
8 Caia – Fredrik Wallin
9 Xia Lloyd – Adrian Kolgjini
10 Flamenco Girl – Lars I Nilsson
11 Dail Square – Mattias Djuse
12 Granger – Timo Nurmos
Förstapris: en miljon kronor