Tio år sedan Maharajahs triumf i Paris

| 2024-01-26 08:58

Åren går men minnet av Maharajahs triumf i Prix D´Amerique på Vincennes i Paris består.
Idag är det precis tio år sedan stallets hittills största seger i världens tuffaste travlopp som är så svårt för svenska hästar att vinna men allas vår "Marre" gjorde det!

På dagen 10 år sedan när Maharajah segrarede i Prix d´Amerique med en jublande Örjan Kihlström i sulkyn. Foto: ALN Pressbild

På dagen 10 år sedan när Maharajah segrarede i Prix d´Amerique med en jublande Örjan Kihlström i sulkyn. Foto: ALN Pressbild

Inför 2014-års upplaga av Prix D´Amerique var det nog inte särskilt många som hade trott på svensk seger.
Yarrah Boko och Maharajah var de enda svenska hoppen mot den stentuffa toppladdade franska armadan.

Visserligen var Yarrah Boko tränad av norske Trond Anderssen men hästen är svenskfödd och skulle han vinna hade det blivit lite av en halv svensk seger.
Men när krutröken hade lagt sig ungefär klockan 16:25 den 26 januari 2014 på Vincennes ja då var segern,

H-E-L-S-V-E-N-S-K!!!!!

Maharajah och Örjan i segerdefilering efter The Owners Trophy. Foto: A.Lindblom

Maharajah och Örjan i segerdefilering efter The Owners Trophy. Foto: A.Lindblom

Ströks från Elitloppet

Året före Prix d´Amerique skulle Maharajah ha startat i Elitloppet. Han hade fått inbjudan flera år men efter succésegern i Olympiatravet tackade vi nu ja tack för Maharajah. Därmed skulle hingsten göra sin första start över sprinterdistans eller två första starter för naturligtvis hoppades vi på att han skulle gå vidare till finalen. Men, det blev ingen start.

Bara tre dagar före loppet kom det dystra beskedet, Maharajah är skadad och kan inte starta.
Lisa Skog som skötte om Maharajah från det att hingsten blev fem år hade superkoll på sin ögonsten. Tre dagar före loppet kände Lisa en liten liten svullnad på det bakben som hästen haft problem med tidigare vilket visade sig vara en liten blödning i gaffelbandet. 

Med facit på hand och när vi vet hur det senare gick kanske det var så att Lisa bidrog med att rädda Prix d´Ameriquesegern? Om hon inte hade varit så observant så är risken att Maharajah hade fått en rejäl skada i gaffelbandet OM han hade startat i Elitloppet och då hade förmodligen karriären varit över och det hade inte blivit någon Prix d´Ameriqueseger.

Maharajah på Grosbois med en av sina franska fyrbent supporter. Foto: A.Lindblom

Maharajah på Grosbois med en av sina franska fyrbent supporter. Foto: A.Lindblom

Svenskt rekord i comebacken

I stället för Elitloppsstart fick Maharajah ett långt sommarlov där han bara ägnade sig åt avelsarbete. Under sensommaren började den långa vägen tillbaka med det stora målet att göra ett fjärde försök i världens tuffaste travlopp, Prix d´Amerique.

I slutet av oktober var han redo för comeback som blev  i The Owners Trophy på hemmabanan Solvalla. Att Maharajah var redo visade han tydligt då han gav sin kusk Örjan träningsvärk i armarna för han var rejält löpsugen. Med träningsbalans blev det enkel seger på nytt svenskt rekord!

En överlycklig Lisa med sin ögonsten Maharajah efter Prix d´Ameriquesegern. Foto: ALN Pressbild

En överlycklig Lisa med sin ögonsten Maharajah efter Prix d´Ameriquesegern. Foto: ALN Pressbild

Är ett dåligt genrep ett gott omen?

Det sägs att ett dåligt genrep ger en bra premiär. Nu handlade det inte om någon premiär för Maharajah i Prix d´Amerique för det var hans fjärde försök men hans genrep inför loppet gick inte bra och det var faktiskt ytterst tveksamt om han alls skulle komma till start!

Efter succén i comebacken gjorde Maharajah tre starter inför genrepet som resulterade i två segrar och en fjärdeplats.
I det sista loppet inför en tilltänkt Prix d´Amerique var Maharajah inte bra. Loppet kördes 15 dagar före och där var det tänkt att han skulle ge svar på att han var redo men svaret blev ett stort NJA?
Inför loppet kom ett rejält snöfall som gjorde att det blev sämre grepp i banan något som aldrig passat Maharajah. Han löpte inte alls upp till sin normalt skyhöga nivå och blev "bara" fyra. 

Det utropstecknet vi hoppades få efter Maharajahs genrep blev i stället ett stort frågetecken.
På måndagen, alltså två dagar senare skulle anmälan göras till Prix d´Amerique så hur skulle det bli?

Maharajah i sin hage på Menhammar. Foto: A.Lindblom

Maharajah i sin hage på Menhammar. Foto: A.Lindblom

Fjärde gången gillt!

Vi vet ju alla att det blev anmälan och fyra dagar efter loppet på Solvalla var Maharajah och Lisa på plats på Grosbois. 
Inför loppet blev det annat upplägg än tidigare år för Maharajah. Han var tränad och klar när han kom ner och fick bara lugna rundor på Grosbois fina skogsbanor. På tävlingsdagen fick Lisa själv den stora äran att värma Maharajah något hon fick reda på kvällen före loppet. Allt handlade om att hålla hästen så lugn som möjligt och det lyckades.

Själva loppet blev rena drömresan för Maharajah. Örjan som satt i sulkyn gav hästen en perfekt start fram till ledningen men före första kurvan släppte de till en av förhandsfavoriterna Up And Quick. I sista kurvan kom en annan av förhandsfavoriterna och Maharajahs stora antagonist Ready Cash upp utvändigt och såg till att vår häst inte hade någon lucka. In på upploppet tappade Ready Cash travet och galopperade men hans kusk Franch Nivard hade ingen tanke på att släppa ut Maharajah utan höll igång sin häst för att hålla vår häst instängd. Men som vi vet, luckan kom och Maharajah fick äntligen vinna i fjärde försöket!

Det är nu tio år sedan och idag går Maharajah i sin hage på Menhammar. Kanske kommer han ihåg den där dagen på Vincennes då han äntligen fick segern i världens tuffaste travlopp, Prix D´Amerique!
En sak är dock säker, vi glömmer det ALDRIG!!!

Här kan se det fina inslaget som Tony Ryttar gjorde efter segern.
Varning utfärdas dock för både gåshud och tårar!

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »