40 procent går med lasso
Det är inte bara Marmion som använder lasso i Frankrike.
Uppemot 40 procent av hästarna som tränas här på rakbanan på Grosbois, går med lasso, säger Anders Lindqvist, som varit verksam i landet i elva år.
Nu har jag ingen koll på om de uppgifterna stämmer, men jag tycker hur som helst att användandet över huvud taget ger ett kraftigt underbetyg åt den franska tränarkåren.
Samtidigt ger det ett gott betyg åt svenska tränare som klarar sig alldeles utmärkt utan, säger Peter Forssberg. Forssberg är överveternär på Svenska Travsportens Centralförbund (STC).
Anders Lindqvist vill inte gärna ge sig in i debatten om lasso.
Nej, men jag tycker att STC borde åka ner hit och studera fallet General du Lupin närmare, säger han.
Enligt Peter Forssberg är en eventuell dispensansökan från kretsen kring General du Lupin dödsdömd.
Vi kommer inte att godkänna den. Jag har sett nytagna bilder på ett lasso i dag och de ändrar inte min uppfattning. Vi kan inte heller ge dispens åt en sådan här utrustning, då måste vi tillåta den överallt och det är inte tänkbart, säger Forssberg.
Läget är dött.
General du Lupin kommer inte att starta i Elitloppet.
Varken med eller utan lasso.
Johan Lindberg
Kuriosa:
En annan elitloppshäst har tidigare varit föremål för en häftig utrustningsdebatt. Amerikanen Mack Lobell kom till start i Elitloppet 1988 med dubbla huvudstänger, något som enligt STC:s reglemente är förbjudet och som dess djurskyddskommitté (består i dag av två veterinärer på STC och tre banveterinärer) sa nej till när amerikanarna ansökte om dispens.
Men då sade Solvallas dåvarande banveterinär ja. Han körde över oss trots att han egentligen inte kunde det. Den gången ville vi inte riva upp himmel och jord efter Mack Lobells seger, men när Mack Lobell kom andra gången var vi beredda. Då tvingades de starta utan dubbla stänger, säger Peter Forssberg.
Så egentligen var det fusk när Mack Lobell vann sin första elitloppsseger?
Ja, det kan man säga.
Något sådan lär inte hända i år. General du Lupin vill komma, men får inte.
Och trotsar Solvalla ett nej den här gången kommer STC att sätta hårt mot hårt.
Den här gången är vi beredda. Vi är så att säga i fas två redan från start. Skulle något sådant kommer vi att ta till kraftfulla åtgärder, säger Peter Forssberg.