Lassot stoppar Generalen

| 2004-05-06 11:06
PARIS
General du Lupin är en av Frankrikes tre bästa hästar och vill gärna komma till Elitloppet.
Det finns bara ett problem - han får inte.
Det finns inte en chans att vi skulle säga ja till en dispensansökan, säger överveterinär Peter Forssberg.
General du Lupin är en av Frankrikes bästa hästar. Men till Elitloppet kommer han inte. STC ger nämligen ingen dispens för att han ska få använda sitt lasso. Foto: Johan Lindberg.

General du Lupin är en av Frankrikes bästa hästar. Men till Elitloppet kommer han inte. STC ger nämligen ingen dispens för att han ska få använda sitt lasso. Foto: Johan Lindberg.

Debatten om General du Lupin och hans vara eller icke vara i Elitloppet gäller ett lasso. Ett nylonband klätt med gummi som sitter i hästens underkäke och som är direkt kopplad till kuskens tömmar.

Effekten är otvetydig. Den hetsige General du Lupin blir lugn, reglerbar och kan på så sätt hushålla med sina krafter.

Men, och här ryter det svenska djurskyddsreglementet till, effekten kan komma till på bekostnad av hästens hälsa. Enligt det åsamkar lasson hästen svår smärta.

Tveklöst. Så är det. När hästen har fått på sig lassot i början har han fått jävligt ont. Nu har han säkert lärt sig vad som händer när han har lassot på sig och därför uppträder han lugnare, säger Peter Forssberg.

Man kan jämföra det med att säga att tortyr fungerar på krigsfångarna i Irak. Är tortyr bra bara för att fångarna till slut gör som man säger eller svarar på alla frågor? säger Peter Forssberg.

I General du Lupins hemland Frankrike är lasson förstås tillåten.

Jag har aldrig upplevt att General du Lupin mått dåligt av lasson, men jag vet att det inte skulle gå att tävla med honom utan den, säger stjärnhästens tränare Jean Paul Marmion.

Lasso är ett nylonband klätt med gummi som sitter i hästens underkäke och som är direkt kopplad till kuskens tömmar. Foto: Thomas Blomqvist

Lasso är ett nylonband klätt med gummi som sitter i hästens underkäke och som är direkt kopplad till kuskens tömmar. Foto: Thomas Blomqvist

40 procent går med lasso

Det är inte bara Marmion som använder lasso i Frankrike.

Uppemot 40 procent av hästarna som tränas här på rakbanan på Grosbois, går med lasso, säger Anders Lindqvist, som varit verksam i landet i elva år.

Nu har jag ingen koll på om de uppgifterna stämmer, men jag tycker hur som helst att användandet över huvud taget ger ett kraftigt underbetyg åt den franska tränarkåren.

Samtidigt ger det ett gott betyg åt svenska tränare som klarar sig alldeles utmärkt utan, säger Peter Forssberg. Forssberg är överveternär på Svenska Travsportens Centralförbund (STC).

Anders Lindqvist vill inte gärna ge sig in i debatten om lasso.

Nej, men jag tycker att STC borde åka ner hit och studera fallet General du Lupin närmare, säger han.

Enligt Peter Forssberg är en eventuell dispensansökan från kretsen kring General du Lupin dödsdömd.

Vi kommer inte att godkänna den. Jag har sett nytagna bilder på ett lasso i dag och de ändrar inte min uppfattning. Vi kan inte heller ge dispens åt en sådan här utrustning, då måste vi tillåta den överallt och det är inte tänkbart, säger Forssberg.

Läget är dött.

General du Lupin kommer inte att starta i Elitloppet.

Varken med eller utan lasso.

Johan Lindberg

Kuriosa:

En annan elitloppshäst har tidigare varit föremål för en häftig utrustningsdebatt. Amerikanen Mack Lobell kom till start i Elitloppet 1988 med dubbla huvudstänger, något som enligt STC:s reglemente är förbjudet och som dess djurskyddskommitté (består i dag av två veterinärer på STC och tre banveterinärer) sa nej till när amerikanarna ansökte om dispens.

Men då sade Solvallas dåvarande banveterinär ja. Han körde över oss trots att han egentligen inte kunde det. Den gången ville vi inte riva upp himmel och jord efter Mack Lobells seger, men när Mack Lobell kom andra gången var vi beredda. Då tvingades de starta utan dubbla stänger, säger Peter Forssberg.

Så egentligen var det fusk när Mack Lobell vann sin första elitloppsseger?

Ja, det kan man säga.

Något sådan lär inte hända i år. General du Lupin vill komma, men får inte.

Och trotsar Solvalla ett nej den här gången kommer STC att sätta hårt mot hårt.

Den här gången är vi beredda. Vi är så att säga i fas två redan från start. Skulle något sådant kommer vi att ta till kraftfulla åtgärder, säger Peter Forssberg.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »