Krönikan - UPPROP FÖR DALAHÄSTEN!

| 2001-08-21 12:26
Lennart Eriksson, mångårig
kvälls-och veckotidningsjournalist,
är vår krönikör. Läs hans krönika, som den här gången handlar om att det finns anledning att vara orolig det svenska kulturlivets förfall...

Ibland kan livet vara svårt!

Som detta med att vara mas och samtidigt gilla hästar.

Och så upptäcka det fasansfulla i hur människor, som inte begriper bättre, håller på att förstöra dalahästen.

Inte fan kan väl en dalahäst dansa can-can!

Eller spela fiol!

Eller åka skidor!

Men det gör dom på sina håll i mindre nogräknade affärers skyltfönster. Jag är upprörd över detta bevis på det svenska kulturlivets förfall.

Det har gått så långt att jag i sommar färväntat mig se riksspelmän i slalombyxor och Orsa spelmanslag på Skansen lirande tango i bermudashorts.

Men det är framför allt varianterna på dalahästen som retar mig. Här har man vant sig vid att åka till Mora och Siljanstrakten och se de där stora och stelbenta sakerna i röd färg som symbol för det mest svenska som finns. Och så får man istället uppleva hästar i vanhedrande mundering som inte har det minsta med Dalarna att göra.

Skräckexempel nummer ett har jag från en liten butik i Stockholm där dalahästen var gul och hade en förklarande textlapp: HÄST!

För att inte tala om den där damen som är huvud på en dalahäst och plötsligt börjar spela fiol!

Inte fan kan en riktig dalahäst spela fiol. Dom ska vara parkerade på gröna åkrar där man ser gärdesgårdar och röda kåkar med vita knutar i bakgrunden. En dalahäst är musik enbart genom att finnas till. Den behöver inte spela fiol!

Tänk dig själv att du satt en skön sommarkväll i Sammilsdalsgropen i Leksand och tittade på ”Himlaspelet” och det plötsligt störtade in en trumpetare på scenen och började spela ”Star Dust”!

Eller se dig själv på resa till Dalarna, då du vid passerandet av Krylbo möter en dalahäst som gnäggar ”välkommen” och sedan börjar dansa can-can! Jag blir upprörd ända in i själen vid blotta tanken.

Skulle det här fortsätta så får vi räkna med stigande arbetslöshet i Siljanstrakten, medan det sitter skummisar i storstäderna och tillverkar hästar som sitter på toaletten eller kör traktor.

För att inte tala om hur japanerna ska fröjdas där dom sitter i Sapporo och täljer hästar som inte ens har normala ögon. Det här är lika vanhedrande som om samerna skulle bli av med sina renar och tvingades valla kor istället.

Jag förväntar mig att ,medlemmar av av Travkompaniet och övriga travsverige förenar sig med mig i protesterna!

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »