Det var många som höjde på ögonbrynen när en okänd amatörtränad häst i början av februari sprintade runt Solvalla på dagens snabbaste segertid (1.11,9).
Lägger man till hästens historia blir prestationen än mer häpnadsväckande.
Två gånger har Research genomgått stora operationer och varit nära att dö.
- Jag är glad varje dag och varje gång han ska starta, att han lever, säger Sofie Österberg, som äger och tränar den femårige mirakelhästen.
Lärde sig mycket hos Plåt-Sven
Vi hälsar på Sofie Östeberg, 34, i hennes stall strax utanför Ludvika. Några centimeter nysnö gör om möjligt familjegården än mer gemytlig och Research, eller "Rasse" som han kallas på gården, ser ut att trivas i sin hage utanför stallet. Här har Sofie hållit på med hästar sedan barnsben. Redan vid fem års ålder fick hon en ponny och pappa Kent hade kallblod, däribland flerfaldige V75-vinnaren Spangmigutten. Föräldrahemmet ligger ett stenkast från Sofies del av gården. Ungefär lika långt är det till huset där Researchs kusk, Sofies lillasyster Susanne, bor.
- Det finns faktiskt bara fördelar med att bo så här. Det säger även min man, när bekanta frågar hur det är att bo så nära svärföräldrarna, säger Sofie med ett leende.
I de sena tonåren började Sofie vara hos grannen Sven E S Andersson, mer känd som "Plåt-Sven". Den legendariske amatörtränaren är den person inom travet som betytt mest för Sofie.
- Det var hos honom som jag bytte från kallblod till varmblod. Att jag fick vara hos Sven är jag tacksam för än i dag. Även om jag lärde mig mycket hemma så var det lite annat hos Sven. Jag fick ta stort ansvar och åka till Italien. Där lärde jag mig att klara av allting själv även om det är jobbigt och det tror jag att jag har med mig nu.
Research ett bonusköp
Plåt-Sven gick bort 2008 och under några år hade inte Sofie Österberg någon häst. Men 2011 kunde hon förverkliga drömmen om en egen tränarverksamhet. Då fick hon med sig maken Andreas på hästauktion.
- Min man har inte varit ett dugg travintresserad utan tyckt att det bara kostar pengar. Men så bestämde vi oss för att köpa en häst och när vi kom hem från kriterieauktionen hade vi köpt två, berättar Sofie och skrattar.
Regency heter hästen de siktat in sig på men Sofie hade även fattat tycke för hans långörade kompis Research. Så när Regency blev billigare än förväntat fick båda ettåringarna följa med till Dalarna.
Tarmarna i en skottkärra
Men glädjen över två egna hästar skulle snart bytas mot förtvivlan. Sofie var höggravid och därför fick Rommetränaren Fredrik Tengstad sköta inkörningen. Och en dag ringde telefonen.
- Fredrik ringde och sa att Research fått kolik (magsmärtor reds.anm.) och sedan blev hästen bara sämre och sämre. Jag var där en hel dag och bara gick och gick med honom men så fort jag stannade ville han bara lägga sig ner.
Det fanns inget annat att göra än att transportera Research till en veterinärklinik.
- Han hann inte mer än komma dit innan de ringde och sa att jag hade fem minuter på mig att bestämma om de skulle öppna honom eller ta bort honom, för då hade cirkulationen i kroppen stannat av.
- Jag hade aldrig varit med om något sådant akut och veterinären sa att det inte är så många travhästar som kommer tillbaka efter det. Dessutom var operationen väldigt dyr och försäkringen täckte inte allt. Men självklart sa jag att de skulle operera. Så de öppnade upp hela magen på honom och då lägger man ut tarmarna i en skottkärra...
Research hade drabbats av Invagitation, vilket innebär att tarmen vränger sig som en strumpa så att dubbla lager bildas.
- De kunde dra rätt det och behövde inte ta bort något av tarmen. Sedan sydde de ihop magen, i sju lager.
"Ringde till mamma och bara grät"
Medtagen men relativt pigg fick Research komma hem och han repade sig snabbt. Han kom ikapp boxgrannen Regency i träningen och på sommaren som tvååringar gick de premielopp tillsammans. Men glädjen blev kortvarig.
- När vi började träna inför vintern blev han lite konstig och ville hela tiden kissa. Så fort vi hade kört ville han kissa på stallgången.
Det blev nya veterinärbesök och ultraljud visade att Research hade en sten i urinblåsan stor som en golfboll.
- Jag såg på min veterinär, Nino Gerbino, att han blev nervös och inte ville säga vad som krävdes, att hästen måste buköppnas igen. När han sa det trodde jag inte att det var sant. Jag minns att jag ringe till min mamma och bara grät.
Ännu en gång fick Research åka till kliniken och buköppnas. Operationen gick bra och urinstenen avlägsnades. Men den här gången uppstod komplikationer. Bukhinnan inflammerades och hästen fick hög feber. En antibiotikakur sattes in och den gjorde att han blev tillräckligt bra för att få åka hem.
- Det var det mest fasansfulla jag hade sett när vi kom dit för att hämta honom. Från musklad och fin var han bara skinn och ben.
"Du måste överväga att ta bort honom"
Och än var inte problemen över. När Sofie kom ut till stallet morgonen därpå hade hästen blivit sämre.
- Han var så svullen mellan bakbenen, ner i bakbenen och fram mellan frambenen att han knappt kunde gå. Jag försökte ändå gå med honom men på kvällen fick vi inte ut honom ur boxen.
- Jag pratade flera gånger med kliniken och sa att vi måste kunna göra något åt det här. Men de sa att vi har gjort allt vi kan och du måste nog börja överväga att ta bort honom. Jag hade inte ens tänkt den tanken så jag blev helt förstörd.
Sofie vakade över Research hela natten och morgonen därpå ringde hon till sin egen veterinär Nino. Han bestämde att en ny antibiotikakur och smärtstillande skulle sättas in och då, på ett dygn, vände det.
- Jag tänkte bara att han skulle överleva. Det skulle bara vara en bonus om han kunde bli en travhäst igen. Men det blev han, säger Sofie.
Potential att bli en stjärna
Som treåring, ungefär ett år efter bukhinneinflammationen, gjorde Research tävlingsdebut hemma på Romme. Han vann direkt.
- Jag var så glad att jag inte trodde att det var sant. Jag visste att han var bra men jag visste ändå inte hur han skulle ta ett riktigt lopp.
- Men jag tittade inte på loppet. Det har jag aldrig gjort, inte hos Sven heller. Jag står långt ifrån och lyssnar. Förutom i starten då jag håller för öronen, berättar Sofie och demonstrerar hur det brukar se ut.
Efter debuten rullade det på. Research vann ett lopp till som treåring och förra året hade han tagit en seger på 15 starter när han plötsligt gick från en bra tävlingshäst till något långt utöver det vanliga. När han fick på sig helstängt huvudlag tände han på alla cylindrar och nu ståtar han med tre imponerande segrar i resultatraden. Härnäst väntar debut i travets elitserie, V75.
- Ser man till potentialen i honom är han en stjärna. Sedan vet man inte hur långt det kan räcka, men grunden för att bli en jättebra häst har han.
"Sven bor i honom"
Hade Research haft en annan ägare är det mycket möjlig att han sedan länge sprungit på de evigt gröna ängarna. Att Sofie Österbergs kärlek och omvårdnad spelat stor roll för hästens tillfrisknande och utveckling råder det ingen tvekan om.
- Det tror jag har påverkat för jag tror att den mentala träningen för hästar är precis lika viktig som den fysiska. Det fick jag med mig från Plåt-Sven. Han la ner mycket mentalt på sina hästar, var med dem i hagen och var ute och gick med dem i timmar. Jag lägger också ner väldigt mycket tid på varje häst.
Är du extra noga med Research?
- Så är det ju. Inte för att han är bäst utan för att han har varit sjuk.
Kan du sätta ord på vad Research betyder för dig?
- Han är som mitt barn och min bästa kompis. Vi känner varandra utan och innan och vet precis var vi har varandra. Det finns inget negativt med honom. Mina barn tycker att jag är lite knäpp som pratar med hästarna, men jag brukar säga till honom att jag är så tacksam och glad att jag får vara med honom. Ibland brukar jag tänka att Sven bor i honom och hjälper mig...
Fotnot: På lördag visar TV12 ett reportage om Research och Sofie Österberg i V75 Direkt, med start klockan 14.00. Inslaget kommer även att ligga på atgplay.se
Fakta Sofie Österberg
Namn: Sofie Elisabet Österberg.
Bor: Grängesberg.
Familj: Maken Andreas, barnen Rasmus 11 år, Wille 9 och Melwin 3.
Största travminne: Researchs första lopp.
Bästa häst jag sett: Varenne.
Bästa häst jag kört: Lord Capar. (”Hade Sven levt hade Lord Capar varit i världseliten”)
Läser helst: Travronden.
Ser helst på: ATG Live.
Intresse vid sidan av travet: Barnen och deras aktiviteter.
Lopp jag helst vill vinna: Prix d'Amerique.
Fakta Research
Namn: Research
Ålder: 5 år.
Resultat: 27:7-4-4
Intjänat: 301 400 kronor.
Rekord: 1.11,9
Intressen: Springa ifrån konkurrenter, rulla sig i boxen och ston.
Sofie om Researchs V75-debut:
- Allt verkar bara bra med "Rasse". Han är nästan lite mer taggad än inför de senaste starterna. Om det är på gott eller på ont får vi se men han känns i alla fall jättefin. Nu går han sommarskodd med en greppsko i aluminium bak, istället för med brodd i skorna. Men det är ingen stor skillnad. Alla förstår att vi hellre hade haft ett spår längre in men vi får se hur det bir kört. Taktiken lämnar jag helt till Susanne. Det börjar bli nervöst nu när det närmar sig. Att vara med i V75 är något extra men samtidigt är jag lika nervös oavsett vilket lopp det är.