Maharajahs hovböld skars ut

| 2011-05-16 16:04
Maharajah var dessvärre tvungen att stå över Oslo Grand Prix på grund av att han drabbats av en hovböld. Vi var med då den lokaliserades och skars ut och Stefan var efteråt märkbart lättad, "Skönt nu kan man sova i natt".
Stefan undersöker Maharajahs drabbade hov. Foto: Travkompaniet
Stefan undersöker Maharajahs drabbade hov. Foto: Travkompaniet

När en häst drabbas av en hovböld blir den oftast akut kraftigt halt. Det här kan förstås se väldigt dramatiskt ut när hästarna blir så halta och det syns verkligen hur ont de har. De får också hög värme i den drabbade hoven och ibland även feber.
I lördags morse när Maharajah skulle gå ut i hagen en stund innan han skulle kliva upp på transportbussen till Bjerke, var hästen akut halt i höger fram där man snabbt kunde konstatera att han drabbats av en hovböld.
Därmed var det bara att ställa in resan till Oslo och starten i deras Grand Prix.

Stefan berättar hur det kändes att tvingas stryka Maharajah;

 - Tja, det var ju naturligtvis väldigt tråkigt. Och när man sedan får läsa på sina ställen att det var en spårstrykning, ja då blir jag riktigt sur faktist. Jag var väldigt taggad på att vinna Oslo Grand Prix men nu blev det som det blev och tja, jag är nog den förste att beklaga det. Jag körde ett lätt jobb med "Marre" i torsdags och kände att han inte var så där fin som han brukar vara. Han var inte halt och vi böjde igenom honom ordentligt efter det men vi hittade inga fel på honom. Vi har också tagit blodprov på honom och de har inte heller visat på några fel. Så när vi fick det här beskedet, ja då fick jag en förklaring till varför han inte var helt hundra i torsdags, berättade Stefan.

Stefan pekar på strålen under hoven där det sipprar ut var. Foto: Travkompaniet
Stefan pekar på strålen under hoven där det sipprar ut var. Foto: Travkompaniet

Två gånger på tio år 

Hovbölder är något som hästar kan drabbas men i Travkompaniets 10-åriga historia är det inte särskilt ofta det hänt. Det har faktist bara skett två gånger under alla år där båda gångerna är Maharajah som drabbats.
Man kan förstås undra om han har dåliga hovar?

 - Nej, nej, nej svarar Stefan och fortsätter. Han har jättebra hovar och det här med hovbölder kan bero på olika saker. Orsaken kan vara att de har trampat på något vass, blivit sömstucken eller på något sätt fått in något skit i hoven som sedan blir en inflammation som blir en böld. Men det kan också komma från magen eller att hästarna har något "skit i kroppen", förklarar Stefan.

Orsaken till galoppen i Umeå?

Kan den här hovbölden ha varit orsaken till att han galopperade i Umeå?

 - Ja det kan det absolut ha varit. Även om man upplever att en hovböld kommer väldigt plötsligt så är det ändå en åkomma som smyger sig på. Maharajah är stenhård och man måste klämma rätt hårt för att han skall reagera på smärta och samma sak gäller när man kör honom. Här hemma har vi så otroligt fina träningsbanor som är så mjuka och fina så då märker man inte så lätt om han har haft ont. Men så kom han till Umåkers tävlingsbana som förstås är hårdare än våra banor, ja då kände han förmodligen av den här bölden som låg där långt inne och grodde, tror Stefan.

Lisa, från sin plats under(!) Maharajah, följer spänt när hästens hovböld skärs upp. Foto: Travkompaniet
Lisa, från sin plats under(!) Maharajah, följer spänt när hästens hovböld skärs upp. Foto: Travkompaniet

Aj, där gjorde det ont!

När vi var på besök i stallet, var det dags för Stefan att försöka lokalisera var i Maharajahs hov bölden satt. Den hade nämligen ännu inte spruckit och därmed visat var i hoven den satt.
Stefan började med att känna igenom benet och hoven efter eventuell värme och puls. Sedan tog han upp höger framhov och kände igenom den med en visitertång för att klämma på olika ställen på den hårda hoven.
Under undersökningen stod hästen med öronen framåt och såg lika nöjd ut med tillvaron som han brukar. Men så, plötsligt drog han hastigt åt sig hoven och visade tydligt att "Aj, där gjorde det ont

En stinkande sörja

Maharajahs reaktion kom när Stefan klämde långt upp på hoven vid det man kallar trakten bredvid den kilformade delen på undersidan av hoven som heter strålen. Att det bölden nu är lokaliserad visade Stefan;

 - Titta här sipprar det ut var, visade Stefan och pekade på en liten mörk blöt fläck som kommit fram på strålen. Han tog sedan lite av vätskan på fingret och sniffade lite och kunde snabbt konstatera att nu var han på rätt väg.
Undertecknad fick också en provsniffning på vätskan och uh, det kan jag säga att surströmming doftar underbart jämfört med den stanken!

För att försöka få fram var smärtan sitter användes en visitertång på Maharajahs hov. Foto: Travkompaniet
För att försöka få fram var smärtan sitter användes en visitertång på Maharajahs hov. Foto: Travkompaniet

En balansgång


 - Det är ju en varhärd någonstans härinne som försöker leta sig ut och när man ser hur hård en hov är så förstår man att det inte är så lätt. Men den letar sig långsamt fram och tillslut spricker den ut av sig själv. Under tiden som den "värker ut" så har hästarna väldigt ont i hoven och för att försöka hjälpa Maharajah nu så skall vi försöka skynda på att den spricker fortare så att det gör mindre ont på honom. Men det är en balansgång för man får inte heller skära för mycket för det tar lite tid för hoven att sedan växa ut. Det gäller att man vet vad man gör, förklarade Stefan.

Skiva för skiva

Även om Stefan nu hade lokaliserat var i Maharajahs hov bölden satt gällde det nu att försöka få fram den så att varet kunde komma ut utan att man för den skull gjorde skadan än värre. Bjerte som är hovslagare hos Stefan tog över arbetet där han ytterst försiktigt skar lövtunna skivor av hornet på hovet. Stefan pekade och Bjerte skar vidare. Maharajah stod blickstilla utom då de ibland var tvungna att då och då klämma med tången igen för att se om det kom mer var ur hoven.
För varje skiva som skar ur, granskade både Stefan och Bjerte hoven för att se färgskiftningar eller "blåmärken" i hoven som kunde tyda på att man kommit fram till bölden.
Tillslut bröt var och blod fram ur hoven och Stefan drog en lättnadens suck;

 - Där är den! Nu tror jag att han snabbt kommer att bli bra och jag skulle tro att han är haltfri redan om ett par dagar. Puh, skönt då kanske man kan få sova i natt!, hoppades Stefan,

Så där ja, hovbölden är lokaliserad och urskuren ur Maharajahs hov. Foto: Travkompaniet

Så där ja, hovbölden är lokaliserad och urskuren ur Maharajahs hov. Foto: Travkompaniet

Snabbt bra igen

Stefan berättade vad som nu kommer att hända med Maharajah;

 - Nu skall han få ett vått omslag runt hoven. Dels som förhoppningsvis häver infektionen och som dessutom hjälper till att mjuka upp hoven lite grand så att varet lättare kan komma ut. Sedan är det viktigt att han hela tiden trampar ner på hoven så att han själv liksom pumpar ur varet ur hoven. Om vi nu, vilket jag tror och hoppas på, har fått bort bölden så kommer han nu att snabbt bli bra igen och haltfri om ett par dagar. Det skulle inte förvåna mig om han kan träna lite lätt om ett par dagar, trodde Stefan.

Framtida matchning

Avslutningsvis vill vi förstås veta det som ALLA vill veta, vad betyder det här för den framtida matchningen?

 - Alltså, jag är ledsen om jag är jättetråkig nu men jag vill inte planera någonting för Maharajah just nu. Först måste vi se att det går åt rätt håll med den här hovbölden, att den blir bra. Det är ju så att normalt är det ingen allvarligt skada som alltid blir helt bra men det kan ju ta olika lång tid. Därför vill jag avvakta ett par dagar innan jag planerar framåt med Maharajah. Som alla vet så tänker vi alltid på hästens bästa och ingenting får påverka oss att ändra den inställningen, tyckte Stefan avslutningsvis.

Därmed får vi idag inte veta hur den framtida matchningen ser ut för vår superstjärna. Men för vår del är ändå det allra viktigaste nu att han får bli bra i sin hov och slippa ha ont. Förhoppningsvis är han nu på bättringsvägen och var vi sedan får den stora glädjen att få se honom på tävlingsbanan igen, tja det får vi helt enkelt se.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »