Maharajah i avelsvärdering

| 2010-01-20 15:40

Från och med i år är det nya regler som gäller för avelsvärdering och användande av varmblodiga avelshingstar. Det här märks mycket tydligt i det stora antal anmälda hingstar som skall avelsvärderas under våren, en av dom är Maharajah!

Maharajah kan bli Travkompaniets fjärde avelsgodkända hingst. Foto: C.Kärrstrand

Maharajah kan bli Travkompaniets fjärde avelsgodkända hingst. Foto: C.Kärrstrand

I STC´s (Svenska Travsportens Centralförbund) registreringsreglemente kan man läsa om avelsmålen för den varmblodiga travhästen.
Den första paragrafen lyder:

" För den varmblodiga travarrasen är det övergripande avelsmålet att svensk travsport skall ha en avel och uppfödning, som skapar förutsättningar för en högkvalitativ sport med tävlingsindivider, som är anpassade till den svenska travsportens uppläggning och inriktning.
Avelsmålet skall dessutom vara att producera sunda, lätthanterliga, distansstarka och rentravande tävlingshästar, som skall vara konkurrenskraftiga såväl nationellt som internationellt både som unghästaroch som äldre travare samt ha ett gott tävlingspsyke med utpräglad vinnarinstinkt. Ändamålsenlig exteriör eftersträvas och hästarna skall efter avslutad tävlingskarriär kunna fungera som sunda avelsdjur med reproduktionsförmåga"

Den mäktige Jaded blev godkänd avelshingst 2005. Foto: C.Kärrstrand

Den mäktige Jaded blev godkänd avelshingst 2005. Foto: C.Kärrstrand

Syftet med avelsvärderingen är att försöka leva upp till ovanstående paragraf, d.v.s att värdera en hingsts förmåga att nedärva de önskvärda egenskaper som beskrivs ovan.

1985 gjordes hingstpremieringen om till en avelsvärdering och har under årens lopp fått utstå en del kritik för dess utformning. 2006 gjordes det ett nytt EU-anpassat system som man nu har övergett för ett nytt mer restriktionsfritt VDN-system.

I år är det så första året då det nya avelsvärderingssystemet skall användas. Det nya VDN-systemet har färre restriktioner än det gamla och enligt STC (Svenska Travsportens Centralförbund), skall det vara mer kundanpassat.

Huvuddragen i det nya VDN-systemet är att deltagandet är frivilligt. Men om man inte låter sin hingst gå igenom värderingen, ja då är hans avkommor utestängda från de största årgångsloppen, Svensk Uppfödningslöpning, STC:s Unghästserie, Svenskt Travkriterium, Svenskt Travoaks, Stochampionatet, Svenskt Travderby, Derbystoet samt Breeder´s Crown. De är ej heller berättigade till uppfödarpremier eller deltagande i premielopp.

De hingstar som genomgår avelsvärderingen, får värderade omdömen med beskrivning av härstamning, prestationer, hälsostatus och exteriör.

Anders Järnerot som arbetar som biträdande generalsekreterare på ASVT (Avelsföreningen),  samt är ordförande i avelsnämden, berättar mer om det nya systemet;

 - Idag behöver en hingst faktiskt inte ha tagit ett travsteg för att bli godkänd i aveln. Det enda som kan diskvalificera en hingst är om den är behäftad med någon defekt som betraktas som ärftligt, då blir det avelsförbud, berättar Anders.

Han fortsätter med att berätta om hur hingstarna kommer att bedömmas;

- Hingstarna kommer att bli värderade efter tävlingsprestation, härstamning och veterinärutlåtande med ett poängsystem som totalt kan bli 100 poäng som kommer att bli offentligt. Tidigare har vi haft ett poängsystem som vi in haft intern i nämnden för vår bedömning av hingstarna men som sagt nu kommer alla kunna ta del av den informationen. Informationen kommer att bli lite utförligare så att alla kan ta del av så mycket som möjligt om hingstarna. Precis som tidigare kommer värdebokstäverna finnas kvar, från Elit ner till C. De får hingstarna när de tjänstgjort några år och har avkommor som är mellan 3 - 5 år. Istället för att man som tidigare kasserade hingstar vars avkommor inte kommit upp till acceptabla nivåer, så kommer de nu istället att få värdebokstav C som förstås inte är så bra, förklarar Anders. 

Anders och hans kollegor i avelsnämden kommer att få jobba hårt under de här dagarna, för det är många hingstar som har anmält sitt intresse. Över 100 hingstar, inklusive listhingstar skall bedömmas på fyra olika platser.

Vacker som en tavla är avelsgodkände Jocose. Foto: C.Kärrstrand

Vacker som en tavla är avelsgodkände Jocose. Foto: C.Kärrstrand

I Travkompaniets stall finns redan tre avelsgodkända hingstar, Jaded, Jocose och Calvin Capar som alla godkändes enligt det gamla systemet då kraven var ganska hårda.
Än så länge är det endast Calvin som tjänstgjort som avelshingst, dessutom med bra resultat.
Nu kan vi få vår fjärde hingst att bli avelsgodkänd, nämligen Maharajah. Den 18 - 19 mars kommer det att arrangeras en avelsvärdering på Solvalla dit vår stjärnhingst är anmäld. Men oavsett hur det går då, är det inget avelsarbete planerat för den femårige hingsten, än så länge är det full fokus på tävling som gäller.

 - Jag har inga goda erfarenheter av att låta hingstar kombinera avel och tävling. Det är ytterst få hingstar som klarat av det och jag vill verkligen inte riskera någonting med Maharajah. Avelsarbete kommer han få gott om tid till när den dagen kommer men innan dess så vill jag se honom fortsätta utvecklas med så få störningsmoment som möjligt under vägen, hoppas Stefan. 

Calvin Capar blev vår förste avelsgodkände hingst och ståtar just nu med 55 svenskfödda avkommor som totalt har sprungit in närmare 3 miljoner. Foto: C.Kärrstrand

Calvin Capar blev vår förste avelsgodkände hingst och ståtar just nu med 55 svenskfödda avkommor som totalt har sprungit in närmare 3 miljoner. Foto: C.Kärrstrand

Under våren ges det möjlighet att avelsvärdera vid fyra olika tillfällen, 11-12 februari på Jägersro, 20 februari Bergsåker, Axevalla 13 - 14 mars samt Solvalla 18 - 19 mars.
Hela 77 nya hingstar har anmälts vilket kan betyda att antalet godkända avelshingstar kommer att öka med många procent.
Idag finns det över 200 hingstar som är godkända enligt den gamla avelsvärderingen, efter årets avelsvärdering kan den siffran ha blivit väldigt mycket högre.

Det kommer att ställa större krav på kunskap hos de som har ansvaret för och skall bestämma hur den varmblodiga travhästen skall se ut i framtiden, nämligen stoägarna.
Om det kommer att gynna eller missgynna kvaliteten på den svenska varmblodiga travaren, ja det får framtiden utvisa.

Här kan du läsa mer;

STC

Avelsföreningen

jordbruksverket

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »