Syftet med avelsvärderingen är att försöka leva upp till ovanstående paragraf, d.v.s att värdera en hingsts förmåga att nedärva de önskvärda egenskaper som beskrivs ovan.
1985 gjordes hingstpremieringen om till en avelsvärdering och har under årens lopp fått utstå en del kritik för dess utformning. 2006 gjordes det ett nytt EU-anpassat system som man nu har övergett för ett nytt mer restriktionsfritt VDN-system.
I år är det så första året då det nya avelsvärderingssystemet skall användas. Det nya VDN-systemet har färre restriktioner än det gamla och enligt STC (Svenska Travsportens Centralförbund), skall det vara mer kundanpassat.
Huvuddragen i det nya VDN-systemet är att deltagandet är frivilligt. Men om man inte låter sin hingst gå igenom värderingen, ja då är hans avkommor utestängda från de största årgångsloppen, Svensk Uppfödningslöpning, STC:s Unghästserie, Svenskt Travkriterium, Svenskt Travoaks, Stochampionatet, Svenskt Travderby, Derbystoet samt Breeder´s Crown. De är ej heller berättigade till uppfödarpremier eller deltagande i premielopp.
De hingstar som genomgår avelsvärderingen, får värderade omdömen med beskrivning av härstamning, prestationer, hälsostatus och exteriör.
Anders Järnerot som arbetar som biträdande generalsekreterare på ASVT (Avelsföreningen), samt är ordförande i avelsnämden, berättar mer om det nya systemet;
- Idag behöver en hingst faktiskt inte ha tagit ett travsteg för att bli godkänd i aveln. Det enda som kan diskvalificera en hingst är om den är behäftad med någon defekt som betraktas som ärftligt, då blir det avelsförbud, berättar Anders.
Han fortsätter med att berätta om hur hingstarna kommer att bedömmas;
- Hingstarna kommer att bli värderade efter tävlingsprestation, härstamning och veterinärutlåtande med ett poängsystem som totalt kan bli 100 poäng som kommer att bli offentligt. Tidigare har vi haft ett poängsystem som vi in haft intern i nämnden för vår bedömning av hingstarna men som sagt nu kommer alla kunna ta del av den informationen. Informationen kommer att bli lite utförligare så att alla kan ta del av så mycket som möjligt om hingstarna. Precis som tidigare kommer värdebokstäverna finnas kvar, från Elit ner till C. De får hingstarna när de tjänstgjort några år och har avkommor som är mellan 3 - 5 år. Istället för att man som tidigare kasserade hingstar vars avkommor inte kommit upp till acceptabla nivåer, så kommer de nu istället att få värdebokstav C som förstås inte är så bra, förklarar Anders.
Anders och hans kollegor i avelsnämden kommer att få jobba hårt under de här dagarna, för det är många hingstar som har anmält sitt intresse. Över 100 hingstar, inklusive listhingstar skall bedömmas på fyra olika platser.